Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce vizeaza de fapt legea convenita la Cotroceni. Ce probleme sunt in sistem

In urma consultarilor de miercuri de la Cotroceni presedintele Klaus Iohannis si liedrii partidelor parlamentare au convenit adoptarea unui pachet de legi care vizeaza retentia datelor personale. Este o noua lege, dupa ce una similara a fost declarata neconstitutionala de CCR.

Concret operatorii de telefonie vor putea retine timp de trei ani urmatoarele date - "cine origineaza convorbirea, orice activitate de trafic intr-un sistem de comunicatii, cine primeste, momentul originarii, momentul primirii si (...) datele de localizare", a explicat Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale. Legea nu prevede insa si continutul acestora.

"Nu are nicio legatura cu continutul. Din pacate. Sincer, daca rezolvam problema cu semnatura electronica, as fi preferat sa fie si continutul tot aici. Din pacate tot ce tine de continut nu este aici. Tot ce tine de continut nu are regimul asta cu semnatura electronica. Daca va inregistrez o ora vorbind, pot cu inregistrarea aia sa va fac sa spuneti orice, cu vocea dumneavoastra, cu tonalitatea dumneavoastra. De asta trebuie semnat electronic. De aia trebuie avut grija ca datele din fisierul respectiv sa nu fie alterate ulterior. Continutul este deja cuprins in Codul Penal, in Codul de Procedura Penala", a mai spus Pambuccian.

Exista insa in continuare probleme legate de continutul mesajelor si convorbirilor realizate prin intermediul aplicatiilor online. Deputatul sustine ca interceptarea acestora nu este reglementata, sau cel putin nu are el o dovada a faptului ca ar fi, insa asta nu inseamna ca ele nu pot fi interceptate.

"In momentul de fata nu sunt cuprinse in alta lege. Exista posibilitatea interceptarii convorbirii telefonice, adica continut. Nu exista inca in nicio lege partea care tine de internet. Asta nu inseamna ca orice comunicare o face folosind Whatsapp, Messenger-ul din Facebook, s.a.m.d, ele nu pot fi si probabil ca si sunt interceptate. Nu exista inca o reglementare si nu e greu sa se intercepteze asa ceva", a precizat Pambuccian.

Deputatul sustine ca in ciuda faptului ca s-a marit perioada in care datele personale pot fi retinute, de la 6 luni (cum prevedea legea respinsa de CCR), la 3 ani, noul proiect are doua aspecte foarte importante prevazute - semantura electronica a datelor retinute si necesitatea unui mandat judecatoresc pentur a le accesa.

"Vorbim de retentia datelor de trafic. Legea asta se bazeaza pe o directiva europena care a fost contestata cu succes si care are o serie de prevederi care intradevar ating drepturile si libertatile omului.

In momentul in care ea a devenit lege in 2008 avea niste prevederi mult mai bune decat cele care se prefigureaza acum. Eu am avut grija sa mergem pe minimul cerut de directiva. Directiva cerea 6 luni minimum - 2 ani maximum. Eu am mers pe sase luni. Acum vom avea trei ani perioada de retentie. Asta e, eu eram rau cand propusesem sase luni.

Lucrul bun, dar la care mai trebuie lucrat, este legat de imposibilitatea de a falsifica datele respective. Datele astea trebui preluate in forma electronica, smenate cu semnatura electronica automat din dispozitivul din care se preiau, semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat. Semnatura se invalideaza in momentul in care un singur bit este modificat in fisier. In  momentul in care un fisier circula de la o persoana la alta acel fisier trebuie semnat de persoana care le primeste", a mai explicat Varujan Pambuccian.

Insa exista o formulare in aceasta lege care il ingrijoreaza pe deputat pentru ca ar putea eluda aceasta semnatura electronica atat de importanta.

"Principiul cu judecatorul este prins in proiectul asta (n.r. accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizată doar într-un cadru precis delimitat, de către instanța de judecată sau numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului.), este prins in proiectul asta si principiul legat de ingreunarea alterarii. Exista insa un cuvant care ma ingrijoreaza. Se spune in text ca documentul care contine datele de trafic, DACA este in forma electronica trebuie semnat cu semnatura electronica. Ma duce cu gandul ca nu va fi in forma electronica ci pe hartie, care nu mai trebuie semnat cu nimic.

Eu solicit ca documentul sa fie numai in forma electronica, semnat  cu semnatura electronica si cu tot lantul celor care intervin, il folosesc", a conchis acesta.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.