Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic, dedicată femeilor, s-a deschis joi

westcityradio.ro
filme cinema

Cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic (TIFF), care include şi o participare românească, s-a deschis joi seară în acest oraş din nordul Greciei şi va fi dedicată "reprezentării femeilor", a anunţat directoarea evenimentului, Elise Jalladeau, informează AFP.

Cu o durată de 10 zile, acest festival anual beneficiază de "un program ambiţios, cu aproximativ 200 de filme, patru competiţii, retrospective şi omagii", a declarat Elise Jalladeau, care deţine de şase ani funcţia de director general al festivalului, conform Agerpres.

Unsprezece filme au fost selectate în competiţia internaţională, inclusiv coproducţia cu participare românească "Spre nord" ("To the North"), regizată de Mihai Mincan. Premiul principal - trofeul Alexandru de Aur - este recompensat cu un cec în valoare de 10.000 de euro, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Cel mai recent lungmetraj al regizorului american Steven Spielberg, "The Fabelmans", premiat deja la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto şi considerat cu şanse mari la premiile Oscar din 2023, a fost proiectat după ceremonia de deschidere a festivalului din Salonic, joi seară, la ora locală 20:00.

Actriţa şi regizoarea franceză Charlotte Gainsbourg va fi prezentă în Grecia pentru a asista la proiecţia celui mai recent film al ei, "Les passagers de la nuit", de Mikhael Hers, în care joacă rolul principal. În oraşul elen se va deplasa şi cunoscutul regizor german Fatih Akin pentru a-şi prezenta filmul "Rheingold".

După doi ani de pandemie, "provocările sunt majore pentru festival, dar şi pentru cinematografie, ca industrie", a declarat Elise Jalladeau, subliniind că mizele actuale ale acestui sector de activitate variază de la "un tsunami al platformelor online" şi până la "o tendinţă de concentrare" şi "un risc de pierdere a diversităţii culturale".

"Şi alte provocări ne interesează, mai ales chestiunile legate de accesibilitate (...), de incluziune, de reprezentare a femeilor, pe care noi am pus accentul în acest an", a adăugat directoarea festivalului.

Un omagiu special este prevăzut pentru "două personalităţi marcante" ale industriei cinematografice din Grecia - Maria Plyta (1915-2006), prima femeie regizoare din această ţară, şi Maria Gavala, autoare şi teoreticiană a celei de-a şaptea arte.

Pentru a marca "revenirea la normalitate", organizatorii festivalului au ales ca temă principală în acest an, în semn de omagiu adus regizorului elen Theo Angelopoulos, decedat în urmă cu 10 ani, titlul primului său lungmetraj - "Reconstrucţia" (1970).

"Vedem astăzi roadele acestei operaţiuni de reconstrucţie prin intermediul unui festival 'normal' pentru public, cu protocoale sanitare relaxate şi revenirea în masă a spectatorilor în sălile de cinematograf", a explicat Elise Jalladeau.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.