Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai bătrână regină din Europa a abdicat: toți au fost surprinși de moștenitorul ales

regina Marghete

Danezii au avut parte de o surpriză în ajunul Anului Nou, când regina Margrethe a II-a și-a anunțat abdicarea. BBC face un portret al prințului moștenitor Frederik, viitorul rege al Danemarcei. Alegerea este una surprinzătoare, prințul Frederik având imaginea unui petrecăreț în tinerețe, dar și cu o viață agitată în prezent, informează Mediafax.

Singura regină în viață din lume și cel mai longeviv monarh în viață din Europa se va retrage la 14 ianuarie, când se vor împlini 52 de ani de când a devenit regină.

„Voi lăsa tronul fiului meu, prințul moștenitor Frederik”, a anunțat regina Margrethe a II-a în direct la televizor.

Prințul moștenitor Frederik era cunoscut în Danemarca ca un prinț petrecăreț la începutul anilor 1990, dar percepțiile au început să se schimbe după ce a absolvit Universitatea Aarhus în 1995 cu un master în științe politice. A fost primul membru al familiei regale daneze care a absolvit o educație universitară.

În timpul studiilor a petrecut o perioadă la Harvard, în SUA, iar ulterior a servit în marina daneză.

Prințul cu o viață zbuciumată

Acum în vârstă de 55 de ani, prințul a participat în 2000 la o expediție de schi de patru luni prin Groenlanda. A fost spitalizat în urma unor accidente cu sania și cu trotineta.

„Nu vreau să mă închid într-o fortăreață. Vreau să fiu eu însumi, o ființă umană”, a spus el odată, insistând că va rămâne la acest lucru chiar și după ce va prelua tronul.

Soția sa, prințesa Mary, a crescut pe insula australiană Tasmania și lucra ca avocat când cei doi s-au cunoscut în 2000, într-un bar din Sydney, în timpul Jocurilor Olimpice.

Ei sunt considerați de unii danezi ca reprezentând valorile moderne și au încercat să le ofere celor patru copii ai lor o educație cât mai normală, trimițându-i în principal la școli de stat.

Spre deosebire de tradiția regală britanică, nu va avea loc o ceremonie oficială de încoronare pentru Prințul moștenitor Frederik. El va deveni rege al Danemarcei și șef de stat în această țară - care este o monarhie constituțională -, precum și în Groenlanda și în Insulele Feroe.

Regina Margrethe a II-a este singura regină în exercițiu din lume și cel mai longeviv monarh în exercițiu din Europa, preluând tronul după moartea tatălui său, regele Frederik al IX-lea, în 1972. În vârstă de 83 de ani a dezvăluit că decizia a fost luată după o perioadă de reflecție în urma unei intervenții chirurgicale la spate la începutul anului 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.