Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai ciudată situație post-decembristă: scenariul care se conturează după consultările de la Cotroceni/ ANALIZĂ

NoBullying
suspendare lovitura politica negocieri

Primele consultări de la Cotroceni ne-au adus și primele clarificări în privința viitorului guvern. Viorica Dăncilă a dat tonul și a spus că PSD va vota un guvern care își asumă să nu taie pensiile și salariile românilor. Replica lui Orban a venit de la Cotroceni și a anunțat că PNL nu va tăia sub nicio formă veniturile românilor.

Citește și: Bursa zvonurilor: variantele de premier care intră în jobenul de la Cotroceni

Practic, viitorul guvern Orban a obținut deja sprijinul PSD pentru a trece de votul Parlamentului. Ar fi cea mai ciudată situație din politica post-decembristă: PNL dă jos PSD de la guvernare, iar apoi își trece noul guvern liberal cu voturile PSD.

"Președintele Iohannis, după ce a întrebat Guvernul dacă are bani, a promulgat legea pensiilor. PNL respectă legile care se află în vigoare. În ceea ce privește toate minciunile pe care le-a lansat propaganda diversionistă a PSD, că nu mai dăm salarii, că micșorăm salarii, pensii, că nu mai plătim proiectele în cadrul PNDL, sunt niște minciuni gogonate care n-au nicio legătură cu programul PNL. PNL are ca principal obiectiv creșterea veniturilor românilor, dar această creștere a veniturilor să se bazeze pe realități, nu pe decizii administrative subiective. Să se bazeze pe atragerea de investiții care să creeze locuri de muncă bine plătite, pe creșterea competitivității economiei românești, pe creșterea productivității în toate ramurile de activitate și nu pe decizii administrative care depind de pixul unui demnitar care scoate cifrele din burtă", a declarat, vineri, Ludovic Orban, după consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.

La rândul său, Dan Barna a explicat că USR ar putea susține un guvern minoritar, dar numai dacă respectă anumite condiții: fără penali în funcții publice și alegeri locale în două tururi.

Și această condiție este bifată de un viitor guvern al PNL, pentru că și liberalii susțin ”fără penali” și alegeri locale în două tururi.

Cei de la UDMR au explicat că și ei își doresc cât mai repede învestirea unui guvern de centru-dreapta și ar susține un guvern condus de liderul PNL, Ludovic Orban. UDMR a atras însă atenția că un guvern liberal va fi o victimă sigură pentru că în ciuda majorității covârștitoare la învestire, ulterior toate partidele își ”vor ascuți dinții” pe nou guvern, în anul electoral 2020.

Practic, după declarațiile principalelor forțe politice Ludovic Orban se poate apuca să-și construiască cabinetul având șanse uriașe să preia guvernarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.