Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai mare economie europeană își încetinește ritmul de creștere

zf.ro
grafic scadere

Perspectivele privind cea mai mare economie europeană sunt atenuate în trimestrul doi din 2019, deoarece escaladarea tensiunilor comerciale globale afectează negativ sectorul industrial, dependent de exporturi, a avertizat joi Ministerul Economiei, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Temerile că economia germană va încetini sau chiar se va opri în trimestrul doi din 2019 au sporit în ultima perioadă.

Germania a fost mult timp motorul economic al zonei euro, însă, la finele anului trecut, a evitat la limită intrarea în recesiune şi, pe ansamblul anului 2018, a înregistrat cel mai slab ritm de creştere din ultimii cinci ani. În primul trimestru din acest an PIB-ul a crescut cu 0,4%, comparativ cu precedentele trei luni.

"După creşterea înregistrată în primul trimestru, perspectivele economice sunt atenuate în trimestrul doi din 2019. După evoluţiile slabe din perioada aprilie-iunie 2019, ne aşteptăm ca influenţele pozitive să se manifeste mai pregnant, pe fondul îmbunătăţirii graduale a mediului extern", se arată în raportul lunar al Ministerului Economiei.

Autorităţile de la Berlin se aşteaptă ca declinul din industrie să fie compensat de creşterea serviciilor.

În aprilie, exporturile Germaniei au înregistrat cel mai semnificativ declin din august 2015, cel mai recent indiciu că ţara este afectată de tensiunile comerciale globale şi de incertitudinile legate de Brexit.

Astfel, exporturile au scăzut cu 3,7% în aprilie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce importurile au înregistrat un recul de 1,3%, a anunţat vineri Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Economiştii se aşteptau la un declin de 0,5% al exporturilor şi de 0,7% al importurilor.

În ritm anual, valoarea exporturilor Germaniei a scăzut cu o jumătate de punct procentual faţă de aprilie 2018, totalizând 109,7 miliarde de euro (124 miliarde de dolari). Importurile au urcat cu 2,1% faţă de aprilie 2018, la 91,7 miliarde de euro, astfel încât excedentul comercial s-a situat la 17,9 miliarde de euro.

Separat, Destatis a anunţat că producţia industrială, ajustată în funcţie de factorii sezonieri şi inflaţie, a înregistrat în aprilie un declin de 1,9%, comparativ cu luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la o scădere lunară de 0,4%. Este de asemenea cel mai semnificativ declin al producţiei industriale din august 2015 şi vine după două luni de creştere consecutivă.

"Scăderea producţiei industriale în aprilie vine să întărească dovezile că Germania nu a reuşit încă să scape de problemele care au afectat-o anul trecut şi ne aşteptăm la o încetinire semnificativă a economiei în semestrul doi din 2019. Nu ne aşteptăm la o îmbunătăţire rapidă a industriei germane, pe fondul escaladării tensiunilor comerciale globale, a încetinirii consumului gospodăriilor şi a problemelor din sectorul auto", a apreciat analistul Andrew Kenningham de la Capital Economics.

Economiştii susţin că tensiunile comerciale globale, incertitudinile legate de Brexit şi cererea mai slabă pentru produse industriale afectează economiile din întreaga lume.

"În cele din urmă, economia Germaniei încă este la discreţia evoluţiilor economiei globale. Dependenţa de cererea externă este o povară într-un moment în care există conflicte comerciale şi tendinţe izolaţioniste", a apreciat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.