Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai mare problemă a lui Biden în 2024 nu este vârsta sau memoria șubredă, ci războiul din Israel

mediaite.com
biden resemnat

În urma publicării unui raport al unui avocat special care a ridicat semne de întrebare cu privire la vârsta și memoria sa, președintele Joe Biden a trecut la un răspuns energic la aceste întrebări într-un scurt discurs la Casa Albă joi seara.

Dar cel mai grăitor moment nu a fost în remarcile sale inițiale despre raport, ci în răspunsul său la întrebările strigate despre războiul în curs al Israelului în Gaza, în timp ce începea să se îndepărteze, ceea ce l-a determinat să se oprească și să se întoarcă la pupitru.

O altă gafă

"Sunt de părere, după cum știți, că modul în care s-a reacționat în Gaza, în Fâșia Gaza, a fost exagerat", a spus Biden. El a continuat cu o altă gafă, referindu-se la președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi ca fiind "președintele Mexicului". Dar a vorbit și despre eforturile de a crește fluxul de ajutor umanitar în Gaza și despre dorința sa de a aduce o "pauză susținută în lupte".

"Există o mulțime de oameni nevinovați care mor de foame, o mulțime de oameni nevinovați care au probleme și mor", a spus Biden."Și trebuie să se oprească". Este o schimbare retorică față de primele zile ale războiului, când Biden a sprijinit cu tărie Israelul în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie. Dar cu aproape 30.000 de palestinieni deja morți, împreună cu amenințarea iminentă a foametei și a bolilor în Gaza, președintele a devenit mai vocal critic față de comportamentul Israelului. Este o schimbare care a fost determinată atât de situația de pe teren din Gaza, cât și de protestele și indignarea cu care s-a confruntat din partea democraților din țara sa.

Protestatarii pro încetarea focului, o piedică pentru Biden

Protestatarii pro încetarea focului au perturbat mai multe evenimente ale lui Biden în ultimele luni, iar legislatorii democrați din Congres au devenit din ce în ce mai critici față de efortul de război al Israelului, unii dintre ei încercând să impună condiții pentru viitorul ajutor acordat Israelului. Este probabil ca unii democrați progresiști să se opună cu totul trimiterii mai multor ajutoare către Israel, dar aceștia rămân o voce minoritară în eșaloanele superioare ale partidului. În rândul alegătorilor democrați de rând, situația este mult mai gravă și ar putea amenința șansele lui Biden de a fi reales în noiembrie anul viitor.

Potrivit unui sondaj recent, 50% dintre democrați cred că Israelul comite un genocid în Gaza. În timp ce mulți democrați care cred acest lucru ar putea fi dispuși să îl susțină oricum pe Biden, există o parte considerabilă care ar putea refuza să sprijine realegerea lui Biden.

În Michigan, activiștii pro-cezariană îi îndeamnă pe alegătorii democrați să aleagă "neangajați" în locul lui Biden în viitoarele alegeri primare - și spun că își vor retrage sprijinul pentru Biden până când acesta nu-și va schimba cursul în privința Israelului.

Michigan are o populație arabă și musulmană disproporționat de mare, iar în condițiile în care Biden va câștiga la limită în 2020, democrații care refuză să-l susțină ar putea să-i ofere o victorie fostului președinte Donald Trump. Chiar dacă liderii democrați susțin că o președinție Trump ar fi mult mai rea decât cea a lui Biden, este puțin probabil ca acești alegători să fie influențați fără o schimbare semnificativă a politicilor SUA față de Israel. "Nu ar trebui ca administrația Biden să ceară electoratului său de bază să îl susțină pentru că este cel mai mic dintre două rele", a declarat Layla Elabed, managerul de campanie pentru efortul "Listen to Michigan" și sora mai mică a reprezentantei democrate Rashida Tlaib.

"Însuși președintele Biden, prin faptul că nu a cerut încetarea focului, este pe cale să livreze președinția înapoi lui Donald Trump și amicilor săi suprematiști albi", a declarat Abbas Alawieh, un purtător de cuvânt al organizației "Listen to Michigan". În timp ce problema este deosebit de acută în Michigan, Biden se confruntă cu o versiune în miniatură a acesteia în statele din întreaga țară, nu doar din partea alegătorilor care au o legătură personală cu conflictul, ci și din partea progresiștilor și a alegătorilor mai tineri.

Prezența la urne va fi decisivă

Dacă alegerile sunt strânse, așa cum mulți se așteaptă să fie, chiar și doar câteva mii de alegători pe stat care aleg să lase partea de sus a buletinului de vot în alb, sau să nu se prezinte deloc, ar putea avea un impact major. Comparați acest lucru cu problema vârstei. Spre deosebire de întrebările despre Israel, democrații de top au trecut rapid la respingerea întrebărilor despre raportul consilierului special.

În timp ce sondajele arată că alegătorii sunt îngrijorați de vârsta lui Biden, este mai puțin probabil ca această problemă să aibă o mare relevanță în alegerile viitoare, având în vedere că alegătorii știu deja în mare parte acest lucru despre Biden.

În plus, ciclurile de știri sunt scurte și, în timp ce raportul consilierului special va fi încă un subiect de discuție pentru adversarii lui Biden pentru restul acestui an, este puțin probabil ca dezvăluirile din această săptămână să fie în prim-plan în noiembrie - așa cum au fost atunci când directorul FBI de la acea vreme, James Comey, a anunțat redeschiderea anchetei privind gestionarea de către Hillary Clinton a documentelor clasificate în ajunul alegerilor din 2016, scrie Insider.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.