Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai nouă metodă de furt patentată de români: scara rulantă / VIDEO

hoti de buzunare

Sapte membri ai unei grupari intitulate "Scara Rulanta", care au furat peste un milion de euro din buzunarele germanilor aflati la cumparaturi in supermarket-uri, au fost prinsi, in mai multe tari europene, cu ajutorul Politiei Romane.

Potrivit unui comunicat al Politiei Romane, la data de 18 septembrie 2015 au fost demarate investigatiile intr-un caz complex, denumit "Scara Rulanta", privind o grupare infractionala formata din sapte persoane, initiata in Iasi, pentru a comite furturi din buzunare in incinta supermarket-urilor din Germania. Banii erau apoi transferati in Romania, prin servicii de transfer online, imediat dupa savarsirea faptelor, prejudiciul ridicandu-se la peste un milion de euro.

Citește și: Microfonul Antena 3, furat in fata DNA

Prin cooperarea Politiei Romane - Directia de Investigatii Criminale cu autoritati judiciare din Europa, prin intermediul EUROPOL, s-a reusit prinderea tuturor celor sapte membri ai gruparii.

Astfel, la nivel european, a fost declansata o actiune ENFAST, cu scopul de a localiza si aresta persoanele respective, actiune la care au participat echipele FAST (serviciile de urmariri) din Germania, Romania, Italia, Franta, Spania, Austria si Portugalia.

La data de 26 octombrie 2015, au fost emise de catre autoritatile judiciare germane mandate europene de arestare impotriva celor sapte membri ai gruparii.

Citește și: Lider PNL : “Nu condamn fuziunea PMP-UNPR”

In urma cooperarii directe intre echipele FAST implicate, la data de 1 decembrie 2015 a fost facuta prima arestare. Primul dintre banuiti a fost prins, in urma unei actiuni, in Madrid, Spania.

Au urmat apoi si ceilalti membri ai grupului. in urma unei operatiuni desfasurate de Politia Romana, in colaborare cu autoritatile din Spania, un altul a fost prins, la doua zile, tot in Madrid. La data de 4 decembrie 2015, alti doi au fost arestati in Iasi.

Al cincilea banuit a fost arestat in Kiefersfelden - Germania, la data de 3 februarie 2016, in urma unui control la frontiera.

Citește și: Ele sunt femeile cu cei mai mari și mai mici sâni: Locul ocupat de românce

Celelalte doua persoane din grupare, un barbat si o femeie, au fost prinse de politistii romani, in Iasi, la data de 29 aprilie 2016.

Operatiunea "Scara Rulanta" este un succes, prin cooperarea dintre Politia Romana si autoritatile politienesti din tarile europene, reusindu-se, intr-un interval de timp scurt, arestarea, in tari diferite, a tuturor celor sapte membri ai gruparii, banuiti de furturi din buzunare din strainatate.

Citește și: UDMR dă semnalul : Cioloş, bun de premier si dupa alegeri

ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams - Reteaua Europeana a Unitatilor de Cautare Activa a Urmaritilor) inglobeaza toate structurile nationale de "Urmariri", pentru a realiza o cooperare mai stransa intre statele membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste localizarea, arestarea si predarea persoanele urmarite in baza mandatului european de arestare.

Reteaua ENFAST a devenit operationala la data de 1 octombrie 2012, fiind finantata prin fonduri europene accesate de catre Politia Belgiana.

ENFAST este o retea informala de contacte si un grup de cooperare, in toate aspectele legate de gasirea si arestarea urmaritilor international.

Citește și: Culise despre cartea lui Becali si anchetarea Mitropolitului Ardealului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.