Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai poluantă cetrală pe bază de cărbune din Australia a fost demolată

poluare

Cea mai ''murdară'' centrală electrică pe bază de cărbune brun din Australia, considerată responsabilă pentru 3 procente din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel naţional, a fost demolată luni, informează agenţia DPA potrivit Agerpres.

Cele opt coşuri impozante ale centralei electrice Hazelwood Power Station, care se înălţau până la 137 de metri din Latrobe Valley, situată la circa 160 de kilometri est de Melbourne, s-au prăbuşit luni în jurul prânzului.

Demolarea a fost transmisă în direct de compania proprietară franceză de utilităţi Engie, în timp ce sute de persoane s-au adunat să urmărească evenimentul respectând distanţa de siguranţă în contextul restricţiilor impuse pe durata pandemiei de COVID-19.

Centrala şi mina de cărbune, deschise în 1964, aveau circa 750 de angajaţi şi generau 1.600 megawaţi de electricitate. 

Engie a oprit generatoarele în martie 2017 motivând că Hazelwood nu mai era viabilă din punct de vedere economic, iar compania a încercat să înlocuiască toate activităţile care implicau utilizarea cărbunelui cu proiecte cu emisii scăzute de carbon şi energie regenerabilă.

Centrala electrică a generat 5,4% din electricitatea folosită în Australia şi 25 de procente din necesarul din statul Victoria, conform cifrelor guvernamentale şi a grupurilor pentru protecţia mediului.

În 2014, un incendiu de vegetaţie s-a extins în zona minei de cărbune şi a ars timp de 45 de zile, aminteşte DPA. Compania a fost amendată cu 1,56 milioane de dolari australieni (1 milion de dolari americani) săptămâna trecută pentru că a pus în pericol angajaţii şi locuitorii din zonă întrucât nu a luat măsuri pentru prevenirea incendiului.

Dezafectarea constituie o ''etapă majoră'' pentru comunitate, a declarat directorul de afaceri corporatiste al Engie, Ryan Auger, citat de agenţia de ştiri AAP.

Australia depinde de cărbune pentru două treimi din cererea sa de energie electrică şi are unul dintre cele mai ridicate niveluri de emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor din lume. Centralele sale electrice pe bază de cărbune reprezintă cea mai importantă sursă de gaze cu efect de seră la nivel naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.