Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai proastă zi după Brexit

express.co.uk
brexit

Ziarul Financiar:

Acţiunile şi obligaţiunile au scăzut puternic vineri, punând indicele S&P 500 în faţa cu cea mai proasta zi după Brexit, scrie Wall Street Journal.
Semnalele din piaţa arată ca băncile centrale se îndepărtează de politicile de relaxare monetară luate până acum, care au ajutat la creşterea puternică a dolarului, în timp ce investitorii au început sa vanda masiv acţiuni pe burse.
Printre companiile care au suferit cele mai mari pierderi din cauza retragerii investitorilor se numără cele din energie si telecomunicaţii, care în mod tradiţional erau căutate de investitori în condiţii de dobânzi scăzute. Randamentele pe titlurile de stat au atins maximul din iunie, de după votul pentru Brexit.
Indicele Dow Jones industrial a scăzut cu 1,7%, în timp ce indicele S&P 500 a înregistrat un declin de 2%.

realitatea.net:

Consultantul politic Cozmin Gușă susține că liderii partidelor politice "nu au învățat nimic din nicio lecție" și, din această cauză, partidele nu se reformează. Totodată, consultantul politic este de părere că Guvernul Cioloș este "marea dezamăgire pentru cetățeni".
Cozmin Gușă a explicat că România este singura țară din spațiul euro-atlantic în care există o astfel de incertitudine în privința instituțiilor din justiție, dar și în ceea ce privește clasa politică.
"Exact cum o prezentați voi. Și mă uitam la titlurile foarte dure, corozive, care rulează, dar, din păcate, adevărate, nu pot să le găsesc vreun cusur. Și mă gândeam în care țară din UE ar fi posibil ca asemenea titluri dure, de speriat cetățenii, să mai fie și adevărate, și nu este. Adică dacă noi ne revendicăm ca fiind europeniști, euroatlantiști, în tot spațiul euro-atlantic, din nefericire, nu poate să fie o emisiune corectă, cum este și cea din seara asta. Repet, asta trebuie să ne îngrijoreze, pentru că oricâte defecțiuni ar exista în aceste state, așa ceva, o descriere a țării prin titluri cum sunt cele din seara asta, nu poate să existe. Nici măcar în Bulgaria, nici în Ungaria, cu atât mai puțin în Polonia. Ce să mai vorbim de Statele Unite, unde chiar dacă se poartă acum o bătălie electorală, acolo instituțiile statului stau de strajă și, la fel cum organele interne ale omului conlucrează sub comanda creierului, tot la fel conlucrează între ele atunci când este vorba de o criză. Și, sigur, și în Statele Unite putem să vorbim de o criză acum", a spus consultantul politic.
Acesta a subliniat faptul că o țară civilizată din punct de vedere politic constă în lideri civili, nu din serviciul militar, dându-ii drept exemplu negativ pe fostul interimar al Guvernului, după demisia lui Adrian Năstase, Eugen Bejinariu și pe fostul vicepremier și ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea.
"Și apropo de asta. Unul dintre cei mai importanți euroatlantiști, un euroatlantist care avea un tată aristrocat englez, o mamă mare moștenitoare din Statele Unite, într-un moment în care nu era în guvern, a descris civilizația pe care o înțelegea el în secolul trecut, în secolul XX, ca fiind acea societate care se bazează pe opinia și decizia civililor. Pentru că doar atunci putem să vorbim despre o civilizație. În praetorianismul, respectiv oamenii în uniforme și educați pentru a fi militari, nu intervin în zona de opinie și în zona de decizie și civilii. Acel mare euroatlantist era Winston Churchill, un om care, fiind milităros din fire, nu avea prea multe motive să dea atâta credit civililor, dar făcea acest lucru. Și acest praetorianism în Romnia, să nu se supere niciunul dintre cei evocați, a fost inventat, din păcate, de către Adrian Năstase. Eugen Bejinariu și Gabriel Opea sunt doar două exemple, dar sunt multe alte exemple despre care vorbim. Acel Eugen Bejinariu dispărut în urma scandalului Microsoft. A fost apoi, sigur, desăvârșit de către Traian Băsescu", a punctat Cozmin Gușă.
Consultantul politic a explicat că alegerile parlamentare ce vor avea loc în data de 11 decembrie nu vor fi o surpriză din punct de vedere al candidaturilor, asta pentru că partidele politice refuză să se reformeze și să aducă oameni buni în față.
"Dacă tot vorbim despre civili înseamnă că vorbim despre oameni care-și formează opinia analizând semenii lor, în virtutea calităților și defectelor acestor semeni și încercând să ia ce e mai bun de la acești semeni. Pentru că oamenii din instituțiile de forță au calitatea să ne apere de infractori, au calitatea să fie duri în momente de criză și au calitatea să execute ordinele mai degrabă decât să le gândească, cu condiția ca aceste ordine, repet, să vină de la o structură civilă. Iar această structură civilă sigur că ar trebui oferită de pepiniera partidelor. Iar ultimul titlu care a apărut, apropo de PNL care are o inițiativă ‘fericită’, chiar marele primar de la Ploiești are un proiect de lege prin care vrea să pună directori în ministere oameni de la partide. Și este o aberație totală atâta timp cât aceste partide nu înțeleg și nu doresc, și o să vedeți la aceste alegeri că nu doresc, să se reformeze, să aducă oameni buni în față. Acesta a fost și păcatul USL-ului, când vorbeam pe vremuri despre Antonescu și ponta că și-au unit neputințele și își duc partidul pe baza unei minciuni, pentru că nu doresc să-l reformeze și USL-ul era atunci în opoziție. Era vorba despre același lucru, acest joc l-au continuat și Gorghiu și Blaga, acest joc îl continuă și Dragnea, bineînțeles absolut fără problemă. Dar măcar ei sunt sinceri, ei spun că vor să salveze țara prin baroni și progeniturile lor politice. Nu mă refer aici la copiii baronilor, să nu se sperie, mă refer la progenituri politice, cei pe care îi pun mereu să candideze pe funcții de consilieri sau pe funcții de parlamentari. Deci n-a învățat nimeni absolut nimic din nicio lecție", a punctat Gușă.
Acesta a taxat și Guvernul Cioloș pentru rezultatele slabe pe care le-a înregistrat până în acest moment, când mai sunt doar trei luni până la final de mandat, arătând că prim-miniștrii care și-au exercitat mandatele în România, începând de la Călin Popescu Tăriceanu, nu au lăsat nimic pozitiv în urma lor, ba din contră.
"Așa cum nici tehnocrații nu au învățat din cadoul în urma tragediei de la Colectiv, gândindu-se că li se cuvine. Nu, nu li se cuvine nimic, s-au dus ca să muncească! Și ultima noastră mare dezamăgire este acest guvern de tehnocrați, din păcate, în această obsesie pentru imagine sau pentru a se perpetua la guvernare, vezi exemplul Borc, pe care nu cred că l-au pus francezii lui să atace și funcția de prim-ministru pentru că nu cred că ar fi legal să avem în funcția de prim-ministru pe cineva atât de francez cum este Borc. Cu exemple pot continua până la Cioloș, din nefericire, marea dezamăgire și pentru cetățeni probabil, care au văzut o umbră de speranță, când Ponta s-a lăsat dus și a plecat, în acești oameni care păreau de bună credință, dar din nefericire nu sunt", a spus consultantul politic.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.