Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai rară monedă românească şi emisiuni de tranziţie din perioada comunistă, în licitaţie

monede

Una dintre cele mai complete colecţii din numismatică românească, cu 133 de piese, între care cea mai rară monedă românească sau unice emisiuni de tranziţie din perioada comunistă, este expusă la Palatul Cesianu-Racoviţă şi va fi licitată pe 23 septembrie, potrivit news.ro.

Licitaţia unei colecţii de numismatică va avea loc pe 23 septembrie, de la ora 18.45, online, prin telefon sau format fizic, la Artmark.

Colecţia de numismatică, alcătuită din piese majoritatea argint, România, 1867-1982, are un preţ de pornire de 140.000 de euro.

Potrivit Artmark, vor fi scoase la vânzare: 1 Leu 1870 - prima monedă românească bătută în argint, dar şi prima cu valoarea nominală de 1 leu, cu un tiraj limitat de doar 400.000 de exemplare. Foarte puţine monede de acest tip se află în stare excepţională, iar cele din colecţie au cel mai înalt grad acordat pentru acest tip, MS62, respectiv MS64. Piesele de 1 leu au fost bătute la monetăria din Bucureşti începînd din data de 24 februarie 1870. Conform monografiei „Monede şi bancnote româneşti“ există exemplare cu feţele amplasate medalistic şi exemplare obişnuite, ambele fiind prezente în colecţie.

50 Bani 1876 - Bătută la Bruxelles, ea este considerată de mulţi specialişti ca fiind cea mai rară emisiune cu această valoare nominală. Cea din colecţie este unică, fiind singrura cunoscută cu excelenta gradare MS64. În Moldova monedei de 50 de bani i se spunea dutcă (la plural dutce) sau dupcă, după numele unor mici monede de argint ruseşti şi poloneze care au circulat şi în Ţările Române. În Ţara Românească i se spunea băncuţă.

1 Leu 1876 - Ultima monedă din seria 1873-1876 cu această valoare nominală şi fără efigia domnitorului Carol I, având şi cel mai mic tiraj din această serie, doar 225.000.

5 Lei 1880 - Este prima emisiune oficială pusă în circulaţie cu valoare nominală de 5 lei. Ea a fost realizată de gravorul german Friedrich Wilhelm Kullrich, această variantă având numele lui inscripţionat pe cercul perlat al monedei. Piesa este unica gradată excepţional cu MS64.

3 Bani 1954 - Moneda cu valoarea nominală de 3 lei este una din cele mai rare şi mai greu de găsit monede ale epocii comuniste. Tirajul programat pentru anul 1954 a fost de 33.400.000 de piese, dar el nu a fost executat decât în foarte mică măsură. Numărul de monede de 3 bani 1954 puse în circulaţie este necunoscut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.