Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai recentă furtună din Pacific a adus ploi torenţiale şi rafale de vânt distrugătoare în statul american California

sua steag

Cea mai recentă furtună din Pacific a adus ploi torenţiale şi rafale de vânt distrugătoare în statul american California, marţi, la o zi după ce riscul crescut de inundaţii şi alunecări de teren a condus la evacuarea a mii de locuitori şi a provocat pene de curent pe arii extinse, transmite Reuters.

Peste 33 de milioane de californieni se află sub risc de vreme severă pe tot parcursul zilei, pe întreg teritoriul Californiei şi în special în sudul acestui stat fiind prognozate precipitaţii "abundente până la excesive", în timp ce rafalele de vânt au atins pe alocuri 64 km/h, potrivit Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS).

Vântul puternic a făcut ravagii în reţeaua electrică, provocând pene de curent care au afectat zeci de mii de californieni. Marţi dimineaţa, aproximativ 220.000 de gospodării şi sedii comerciale erau private de electricitate, conform datelor de la Poweroutage.us.

Vremea severă, care ar putea aduce, pe alocuri, cantităţi de ploaie de până la 18 cm până miercuri, riscă să provoace inundaţii pe arii extinse, creşteri rapide ale nivelului apelor şi alunecări de teren, în special în regiunile în care solul este saturat de ploile abundente anterioare, a avertizat NSW, potrivit Agerpres.

Cei 4.000 de locuitori din Planada, o comunitate din centrul Californiei, şi-au început dimineaţa zilei de marţi cu un ordin de evacuare emis de biroul şerifului comitatului. "În acest moment, reprezentanţii noştri merg din uşă în uşă pentru a-i ajuta pe locuitori să evacueze", a scris pe Twitter biroului şerifului, îndemnând locuitorii să se îndrepte către zona în care autobuzele urmau să îi preia pentru a-i transporta la un adăpost.

Potrivit specialiştilor, frecvenţa şi intensitatea furtunilor, intercalate cu perioade de secetă extremă, sunt simptome ale schimbărilor climatice, o provocare din ce în ce mai mare pentru gestionarea rezervele preţioase de apă şi în acelaşi timp pentru minimizarea riscului de inundaţii, alunecări de teren şi incendii de vegetaţie.

Prognoza NSW vine la scurt timp după evacuarea a aproximativ 25.000 de persoane, inclusiv din oraşul pitoresc Montecito, situat în apropiere de Los Angeles, dar şi din zonele din apropierea coastei Santa Barbara, ca urmare a riscului sporit de inundaţii şi alunecări de teren.

Zona evacuată din Montecito s-a numărat printre 17 regiuni californiene care, potrivit autorităţilor, erau vizate de un risc sporit de viituri, alunecări de teren şi căderi bolovani şi alte resturi pe versanţii despăduriţi de incendiile de vegetaţie.

La sud-est, în comitatul Ventura, echipajele de intervenţie au fost solicitate în noaptea de luni spre marţi pentru a salva şoferii rămaşi blocaţi într-un şuvoi de noroi de aproape un metru adâncime, de-a lungul autostrăzii 126, a anunţat California Highway Patrol într-o serie de mesaje transmite pe Twitter.

Aceste ploi torenţiale, ca şi ninsorile abundente din zonele montane, sunt rezultatul unui alt "râu atmosferic" care a pătruns în California din regiunile tropicale din Oceanul Pacific şi a fost alimentat de sisteme de presiune atmosferică scăzută.

Cel puţin 12 decese au fost atribuite mai multor furtuni consecutive care au lovit California începând de la 26 decembrie. Printre victime se numără un copil care a decedat după ce pe rulota în care se afla a căzut un copac din cauza vântului puternic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.