Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai veche organizaţie de apărare a drepturilor omului din Rusia a fost dizolvată

kp.ru
memorial organizaţie de apărare a drepturilor omului

Dizolvarea de către justiţia rusă a principalei organizaţii de apărare a drepturilor omului din Rusia, Memorial, slăbeşte comunitatea rusă a apărătorilor drepturilor omului, deja "în declin", a deplâns miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează AFP.

"Regretăm profund decizia Curţii Supreme de a închide Memorial International şi cea a tribunalului de la Moscova de a închide organizaţia soră (a Memorial), Centrul pentru Apărarea Drepturilor Omului. Ele duc la dizolvarea a două grupuri de apărare a drepturilor omului cele mai respectate din Rusia şi slăbesc şi mai mult comunitatea în declin a drepturilor omului în această ţară", a declarat o purtătoare de cuvânt a Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

"O societate civilă liberă, diversă şi activă este crucială pentru întreaga societate şi căile legitime ale societăţii civile nu trebuie să fie stigmatizate, inclusiv prin utilizarea expresiei de 'agent al străinătăţii'", a mai spus purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet.

"Le cerem autorităţilor ruse să protejeze şi să susţină persoanele şi organizaţiile care lucrează la progresul drepturilor omului în Federaţia Rusă", a adăugat ea, potrivit Agerpres.ro.

Un tribunal din Moscova a dispus miercuri dizolvarea Centrului pentru Drepturile Omului al ONG-ului Memorial, la o zi după interzicerea structurii-mamă a acestei organizaţii emblematice, stârnind indignare în străinătate.

Decizia de miercuri se aplică organismului care ţine evidenţa actelor de încălcare a drepturilor omului în Rusia contemporană, în special persecuţiile politice în justiţie împotriva opozanţilor preşedintelui Vladimir Putin.

Marţi, Curtea Supremă a interzis organizaţia-mamă, Memoria International, şi structurile sale care anchetează epurările din perioada sovietică.

Fondat în 1989 de disidenţi sovietici care au dorit să salveze memoria victimelor crimelor staliniste, ONG-ul Memorial s-a impus apoi ca un pilon al societăţii civile, deranjând Kremlinul prin angajamentul său în apărarea libertăţilor publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.