Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Escaladează misterul: un cecen suspect în atacul terorist din Rusia a murit într-o secție de Poliție din Moscova

crocus city hall

Un nativ din Cecenia, Askhab Uspanov, care a fost reținut în noaptea de 22 martie, după atacul terorist de la mallul Crocus din Rusia, a murit câteva ore mai târziu din motive necunoscute, relatează Meduza, cu referire la mama sa, Taisa Uspanova.

Potrivit acesteia, Uspanov a fost reținut într-o stație de autobuz când se îndrepta spre muncă împreună cu soția sa. După detenție, potrivit mamei sale, Taisa Uspanova, fiul ei și-a sunat soția. Ea a vrut să vină să-l ia, dar a rugat-o să nu o facă, spunând că "nu au nimic pentru mine". Mai târziu, potrivit mamei sale, Uspanov și-a sunat din nou soția și i-a cerut să vină la secția de poliție pentru a-l lua, spunând că "a fost nepoliticos cu forțele de securitate".

Soția lui Uspanov, potrivit mamei sale, a ajuns la secția de poliție două ore mai târziu. Acolo, a primit comunicarea faptului că "soțul ei nu mai este". Taisa Uspanova susține că fiul ei a fost îngropat în Cecenia, dar nu specifică cum și când i-a fost returnat corpul, dacă au existat semne de tortură pe el și care a fost cauza morții.

Moartea lui Uspanov a fost anunțată și de canalul cecen de opoziție Telegram 1ADAT pe 29 martie. Știrea spune că Uspanov se întorcea acasă după muncă, în stația de autobuz a fost atacat de oameni cu măști, iar el, fără să-și dea seama că acestea erau forțe de securitate, "a rezistat". Canalul Telegram susține că Uspanov a fost torturat după arestarea sa și descrie coaste și coloana vertebrală ruptă, urme de sufocare și "hematoame omniprezente".

Canalul 1ADAT a publicat, de asemenea, un videoclip cu corpul lui Uspanov după autopsie. O voce din off spune că forțele de securitate au înscenat o sinucidere prin spânzurare. Mama lui Uspanov a declarat agenției că fiul ei nu putea să-și facă singur nimic, "pentru că era musulman".

Anunțul lui Putin privind ancheta

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi că Rusia va afla în cele din urmă cine se află în spatele atacului terorist asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, unde au fost ucise pe 22 martie cel puţin 144 de persoane, relatează Reuters, informează Agerpres. "Categoric vom ajunge la cei care de fapt l-au ordonat", a spus Putin la o întâlnire cu oficiali din Ministerului de Interne rus. "Am plătit un preţ greu, iar întreaga analiză a situaţiei trebuie să fie extrem de obiectivă şi profesionistă", a indicat liderul de la Kremlin.

Atacul a fost revendicat de gruparea Statul Islamic (ISIS), în timp ce ţările occidentale indică spre Statul Islamic-Khorasan (EI-K), o ramură a grupării Statul Islamic şi care este activă mai ales în Afganistan.

Rusia a admis că atentatul a fost într-adevăr comis de islamişti, dar încă nu a elucidat cu dovezi motivaţia şi dacă în spatele atentatului există şi alţi actori. Moscova susţine totuşi că ar exista o implicare ucraineană şi că ar deţine dovezi privind finanţarea teroriştilor de către Kiev, acuzaţie dezminţită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei patru terorişti, toţi cetăţeni tadjici, s-au îndreptat către Ucraina după atac, dar au fost arestaţi în regiunea rusă Briansk. Potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, ei aveau pregătită de partea ucraineană o "fereastră" pentru a trece graniţa.

"Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aştepta acolo? Cei care sprijină regimul de la Kiev nu vor să fie complici la teroare şi susţinători ai terorismului, însă apar multe întrebări", a declarat lunea trecută preşedintele rus. "Ştim cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei şi a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul", a accentuat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.