Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO condamă Azerbaidjanul pentru închiderea unui acuzat într-o cuşcă

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Azerbaidjanul pentru mai multe încălcări ale drepturilor omului în cazul unui militant din opoziţie, informează AFP. Printre altele, în timpul procesului, acesta a fost ţinut într-o cuşcă metalică, potrivit Agerpres.

Natig Jafarov, cofondator al unei mişcări de opoziţie faţă de preşedintele azer Ilham Aliev, a desfăşurat în 2016 o campanie împotriva modificărilor Constituţiei supuse unui referendum, printre care prelungirea mandatului prezidenţial la şapte ani. El a fost arestat preventiv, iar ulterior a reclamat la CEDO că a fost victima unui abuz de putere şi a unor acţiuni ilegale pentru a-l împiedica să se exprime.

Citește și: Macron bagă NATO în 'moarte cerebrală': Ce facem dacă regimul Assad răspunde militar Turciei?

Opozantul a arătat că a fost închis într-o cuşcă metalică din sala de tribunal în timpul şedinţei în care a contestat măsura arestării preventive.

Conform jurisprudenţei CEDO, magistraţii curţii au considerat închiderea într-o cuşcă drept "un afront adus demnităţii umane", arată un comunicat al instanţei. Autorităţile azere au argumentat că şedinţa de judecată a avut loc cu uşile închise, însă CEDO a reamintit că tratamentul respectiv este degradant chiar dacă nu a fost public.

Mai mult, din dosar reiese că obiectivul nedeclarat al arestării şi detenţiei militantului a fost pedepsirea lui pentru angajamentul politic activ şi împiedicarea participării sale la referendum, ca membru al opoziţiei.

Citește și: Doi foști angajați ai Twitter, acuzați în Statele Unite de spionaj pentru Arabia Saudită

Azerbaijanul a fost condamnat la plata unor despăgubiri morale de 15.000 de euro.

Ilham Aliev a fost ales prima oară preşedinte al Azerbaijanului în 2003; el i-a urmat la putere tatălui său, Haidar Aliev, care a condus ţara din 1993 ca preşedinte, după ce anterior deţinuse poziţii înalte şi în timpul fostului regim sovietic. Constituţia a fost modificată în 2016; preşedintele are în prezent un mandat de şapte ani.

Consiliul Europei, în cadrul căruia funcţionează CEDO, a criticat reforma constituţională azeră, considerând că "perturbă grav echilibrul puterilor", acordând şefului statului o autoritate "fără precedent"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.