Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO este sufocată de numărul dosarelor nesoluționate. Aproape 75.000 de cazuri se află în așteptare

coe.int
Curtea Europeană a Drepturilor Omului CEDO

Un număr de 74.650 de cazuri care ar fi trebuit să fie soluţionate anul trecut de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) sunt încă în aşteptare, scrie joi agenţia EFE, conform Agerpres.

Cele mai multe dosare în aşteptare privesc cazuri legate de Turcia (20.115), din care mai mult de jumătate privesc tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Urmează Rusia, cu 16.742 de cazuri, Ucraina cu 10.400, România cu 4.800 şi Italia cu 3.550, a consemnat şi AFP.

În pofida creşterii numărului cazurilor nesoluţionate, "productivitatea noastră a crescut", a declarat preşedinta CEDO, irlandeza Síofra O'Leary. Cât despre Rusia, O'Leary a confirmat că "începând din martie nu mai există nicio comunicare" cu această ţară, care a "încetat să mai coopereze" cu instanţa europeană.

Alte 10.403 cazuri în aşteptare la CEDO privesc Ucraina, multe având legătură cu conflictul acesteia cu Rusia şi au continuat să se acumuleze nu doar după invazia rusă din februarie 2022, ci dinainte, de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 şi declanşarea atunci a ostilităţilor militare în estul separatist pro-rus al Ucrainei.

Războiul ruso-ucrainean priveşte de asemenea 8 din cele 19 dispute interstatale transmise CEDO, acestea fiind deosebit de complexe, consumă multă resursă umană şi li se acordă o "prioritate absolută", a spus Síofra O'Leary.

Una dintre ţările de unde au venit anul trecut cele mai multe denunţuri este Belgia, care are la CEDO peste 1.000 de dosare în care este acuzată de saturarea centrelor care găzduiesc migranţii.

Grefierul şef al instanţei, Marialena Tsirli, a declarat, potrivit France Presse, că volumul de lucru este "excesiv" şi instituţia duce lipsă de personal, subliniind şi că "un sfert" din personal este finanţat din "donaţii voluntare din partea statelor", care nu sunt permanente.

"Am pierdut 50 de jurişti în 10 ani, în timp ce numărul speţelor a crescut", a punctat Siofra O'Leary, îndemnând şefii de stat să transforme "discursurile despre valori" în "sprijin material", la următorul summit al Consiliului Europei ce va avea loc în mai la Reykjavik.

CEDO angajează 640 de persoane, între care 250 de jurişti şi 46 de judecători, pentru un buget anual de 74 milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.