Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO obligă Suedia să renunţe la expulzarea unei familii de irakieni

confederatii.ro
suedia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat marţi statul suedez să renunţe la expulzarea unei familii formate din trei irakieni, din cauza 'riscurilor reale' implicate pentru aceştia în cazul repatrierii lor forţate, transmite AFP. Cei trei irakieni - un cuplu şi fiul lor - ceruseră azil în Suedia invocând persecuţiile cărora le-au fost victime în Irak, unde au primit ameninţări cu moartea şi au suferit rele tratamente atribuite Al-Qaida.

Tatăl, numit prin iniţialele J.K., conducea o societate de construcţii în Irak, unde, atât el, cât şi membrii familiei şi firma au fost vizaţi de atacuri repetate din cauza legăturilor sale cu armata americană. În octombrie 2004, J.K. a fost ţinta unei tentative de atentat, iar câţiva ani mai târziu, locuinţa i-a fost vizată de un atentat cu explozivi. Pentru a scăpa de aceste ameninţări, familia s-a mutat mai întâi în Siria, apoi în Iordania, după care a revenit la Bagdad. După decesul fiicei, într-un tir îndreptat împotriva maşinii sale în 2008, familia a cerut azil în Suedia doi ani mai târziu. Solicitarea le-a fost însă respinsă în 2011, Oficiul suedez pentru migraţie considerând că nu existau motive de a acorda permis de rezidenţă acestei familii şi ordonând ulterior expulzarea sa.

Irakienii au contestat fără succes această decizie în instanţele suedeze, adresându-se apoi CEDO în septembrie 2012. Ei au reclamat că expulzarea ar încălca Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, întrucât i-ar expune la 'tortură' şi la 'tratamente inumane sau degradante' interzise de Convenţie. În decizia sa, Marea Cameră a CEDO, instanţa supremă a Curţii de la Strasbourg, a constatat o 'încălcare a Convenţiei în caz de punere în aplicare a deciziei de expulzare' a celor trei către Irak. 'Curtea nu este convinsă că, în situaţia actuală, statul irakian ar fi capabil să le ofere' reclamanţilor 'o protecţie efectivă împotriva ameninţărilor venite de la Al-Qaida sau de la alte grupări private', se arată în decizie, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.