Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO a condamnat Italia într-un caz de viol în grup

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Italia pentru încălcarea vieţii private a unei presupuse victime de agresiuni sexuale, evocând în argumentaţia sa "prejudecăţile privind rolul femeii existente în societatea italiană", relatează AFP.

"Este esenţial ca autorităţile judiciare să evite reproducerea stereotipurilor sexiste în deciziile justiţiei, să minimizeze violenţele de gen şi expunerea femeilor la o victimizare secundară prin folosirea de afirmaţii culpabilizatoare şi moralizatoare ce descurajează încrederea victimelor în justiţie", subliniază CEDO.

Şase dintre judecătorii CEDO, de cetăţenii diferite, au apreciat că Italia a încălcat în cazul de faţă articolul 8 al Convenţiei europene a drepturilor omului, care protejează dreptul la respectarea vieţii private şi la integritate personală, în timp ce un judecător polonez s-a pronunţat împotriva condamnării Italiei.

CEDO a fost sesizată de o italiancă în vârstă de circa 30 de ani care a depus plângere pentru un viol în grup căreia i-a fost victimă în 2008, pe când era studentă. Ea susţine că a fost constrânsă, în timp ce se afla sub influenţa alcoolului, să întreţină raporturi sexuale cu şapte bărbaţi într-un autoturism.

Şase dintre cei şapte bărbaţi au fost condamnaţi în primă instanţă în ianuarie 2013, apoi achitaţi la apel, în 2015, Curtea de apel din Florenţa considerând că "multiplele incoerenţe constatate de tribunal în versiunea reclamantei asupra faptelor şubrezesc credibilitatea acesteia în ansamblul ei".

Fără a pune sub semnul întrebării decizia justiţiei în sine, ceea ce nu intră în competenţa sa, CEDO a apreciat că "autorităţile naţionale nu au protejat-o pe reclamantă de o victimizare secundară pe parcursul întregii proceduri".

Astfel, CEDO "consideră nejustificate comentariile referitoare la bisexualitatea, relaţiile sentimentale şi raporturile sexuale ocazionale ale reclamantei de dinaintea faptelor" din decizia Curţii de apel.

"Limbajul şi argumentele folosite de Curtea de apel vehiculează prejudecăţi legate de rolul femeii care există în societatea italiană şi care sunt susceptibile să împiedice apărarea eficientă a drepturilor victimelor de violenţe de gen, în pofida unui cadru legislativ satisfăcător", notează CEDO, care a dispus ca Roma să-i achite reclamantei suma de 12.000 de euro sub formă de daune morale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.