Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia acuză Rusia: Încearcă să creeze în Europa un nou Comintern

rusia arm

Prin intermediul serviciilor sale de informatii si agentilor de influenta din Europa, Rusia încearca sa creeze ceva similar Cominternului, sustine Serviciul de securitate si informatii al Republicii Cehe (BIS, contrainformatiile) în raportul sau anual pe anul 2014, dat publicitatii la sfârsitul saptamânii trecute, potrivit RIA Novosti.

'Rusia creeaza în Europa o structura ideologica, care poate fi receptata de întregul spectru politic european, începând cu fortele de extrema stânga via populisti pâna la fortele de extrema dreapta, fapt ce poate fi interpretat ca o revenire la conceptul de Comintern, creat si gestionat de Uniunea Sovietica', mentioneaza raportul BIS.

În special în Republica Ceha, potrivit raportului, Moscova este de o lunga perioada de timp angajata în crearea unei structuri de propaganda si influenta destinata promovarii intereselor politice si economice ruse în detrimentul Cehiei, Uniunii Europene si a NATO. Criza din Ucraina a demonstrat o data în plus existenta unei astfel de structuri în Cehia si impactul acesteia asupra comunitatii locale, subliniaza textul.

Mai exact, Moscova a creat organizatii proruse, care dispun de proiecte media pe Internet capabile sa inoculeze într-un mod subversiv populatiei locale idei si viziuni pro-Rusia în asa fel încât acestea sa para ca fiind ale cehilor. În consecinta, atrage atentia BIS, o parte a cehilor se poate pronunta pentru distrugerea monumentului dedicat 'ocupantului sovietic' din 1968 si, în acelasi timp, sa sustina anexarea Crimeii la Rusia si actiunile 'internationalistilor rusi' în estul Ucrainei, conform aceluiasi raport.

Serviciile secrete ruse, care opereaza în Cehia, continua sa acorde o atentie sporita comunitatii vorbitorilor de limba rusa pe ansamblu si unor reprezentanti ai sai, în particular, încercând sa valorifice puterea de influenta a acestora asupra situatiei sociale din tara, se mai arata în document.

În domeniul culegerii de informatii (în Cehia), Moscova si serviciile sale si-au concentrat atentia anul trecut pe sectorul energetic ceh si dezvoltarea în continuare a acestuia si a sferei tehnico-stiintifice în general, se mai afirma în raportul BIS.

Cominternul sau Internationala Comunista, iar mai târziu Cominformul au reprezentat structuri prin care URSS si-a promovat interesele pe plan international înainte de caderea comunismului.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.