Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia nu mai ține cont de nimic: deficit bugetar de 12 ori mai mare decât cel aprobat inițial

grafic crestere

Camera inferioară a Parlamentului din Cehia a adoptat miercuri un plan al guvernului care prevede un deficit bugetar al guvernului central record de 500 de miliarde de coroane (21,11 miliarde de dolari) pentru 2020, de peste 12 ori mai mare faţă de ţinta anterioară pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Citește și: Victor Ponta a dat o lovitură de proporții în fieful lui Niculae Bădălău: a transferat primarul din Giurgiu

Deficitul va fi echivalent cu aproximativ 9% dn PIB-ul anticipat în 2020. Acest deficit nu include impactul bugetelor locale, sistemului de sănătate şi altor părţi din sectorul public care sunt incluse în finanţele  publice totale.

Măsura, care majorează deficitul bugetar de la nivelul anterior de 300 de miliarde de coroane, este a treia de acest timp adoptată din luna martie, când guvernul a decis oprirea majorităţii activităţilor zilnice şi de afaceri din ţară, din cauza noului coronavirus.

În timp ce majoritatea restricţiilor au fost ridicate, banca centrală anticipează un declin al PIB de 8% în acest an, înaintea de o redresare de 4% în 2021.

”Consider că este un buget care menţine locurile de muncă şi susţine investiţiile, ceea ce este benefic pentru toţi cetăţenii acestei ţări”, a afirmat premierul Andrej Babis în Parlament.

Consiliul bugetului de stat a apreciat că creşterea puternică a deficitului este  prematură.

Cu toate acestea, Cehia are spaţiu să crească datoriile, după ce le-a scăzut în ultimii câţiva ani la 30,8% din PIB, comparativ cu o  medie europeană de 79,3% din PIB.

Guvernul premierului Babis a promis măsuri de susţinere a economiei de aproximativ 1.200 de miliarde de coroane, majoritatea prin intermediul împrumuturilor comerciale susţinute de stat şi a garanţiilor.

Companiile s-au plâns că ajutoarele au venit prea încet şi uneori sunt dificil de obţinut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.