Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Cehiei nu exclude să fie mâna spionilor Rusiei în explozia de la depozitul militar

apnews.com
Milos Zeman

Preşedintele Republicii Cehe, Milos Zeman, a declarat duminică că teoria conform căreia spioni ruşi ar fi cauzat explozia din 2014 la un depozit de muniţii din Cehia este doar una dintre piste şi că posibilitatea ca această explozie să fi fost un accident nu trebuie exclusă, informează Reuters.

Declaraţia lui Zeman survine la numai o săptămână după ce guvernul ceh a stârnit o dispută serioasă cu Moscova afirmând că doi spioni ruşi acuzaţi că l-au otrăvit pe fostul spion rus Serghei Skripal în 2018, împreună cu fiica sa Iulia, la Salisbury, în sudul Angliei, sunt suspectaţi că s-ar afla şi în spatele exploziei din 2014 la un depozit de muniţii din Vrbetice, estul Cehiei, explozie care s-a soldat cu doi morţi.

Moscova a negat orice implicare în ambele evenimente.

Zeman a declarat într-un discurs preînregistrat că există două teorii investigative. "Lucrăm cu două teorii investigative - prima, cea originală, este aceea că explozia a fost cauzată de erori în utilizarea explozibililor, iar a doua este că a fost vorba de o operaţiune a unei agenţii de spionaj străine", a spus Zeman în discursul transmis la televiziune. "Tratez cu seriozitate ambele aceste teorii şi doresc ca ele să fie minuţios investigate", a spus el.

Zeman, preşedintele Cehiei care numeşte premierii dar care nu este implicat în conducerea curentă a ţării, a exprimat de multe ori opinii proruse.

El a militat în favoarea achiziţionării de doze de vaccin rusesc Sputnik V şi a invitării agenţiei nucleare ruse Rosatom la o licitaţie pentru dreptul de a construi o centrală nucleară în Cehia.

Cu toate acestea, Zeman a declarat că Rusia ar trebui să fie exclusă de la licitaţie dacă implicarea Rusiei în explozia de la depozitul de muniţii va fi dovedită. Guvernul ceh a declarat deja că nu va include Rosatom pe lista participanţilor la licitaţie.

După ce a acuzat Rusia de orchestrarea exploziei, Cehia a expulzat 18 angajaţi ai Ambasadei Rusiei din Praga, presupuşi membri ai serviciilor de informaţii ruseşti.

Moscova a ripostat, expulzând 20 de diplomaţi cehi.

Ţările membre ale NATO au denunţat joi 'acţiunile destabilizatoare' ale Rusiei în unele ţări ale Alianţei, dar nu au anunţat măsuri concrete în sprijinul Republicii Cehe, care lansase un apel la o 'acţiune colectivă' cu expulzări de diplomaţi ruşi.

Aceasta este cea mai dură dispută dintre cele două ţări de la căderea comunismului în 1989 şi vine într-un moment de tensiuni puternice în relaţiile Rusiei cu Occidentul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.