Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia se opune unei solicitări a Consiliului Europei: Femeile rome, în prim plan

cehia harta

Cehia a respins vineri solicitarea Consiliului Europei de a despăgubi extrajudiciar femeile rome sterilizate între anii 1966 şi 2012 şi care au acceptat această mutilare sub ameninţarea că nu vor mai primi ajutoare sociale, transmite agenţia EFE. 'O decizie a justiţiei pentru acordarea de indemnizaţii în cazurile de sterilizare involuntară este în curs de elaborare', a răspuns premierul social-democrat Bohuslav Sobotka. Maximul pe care guvernul de la Praga este dispus să-l facă este 'să ofere asistenţă legală gratuită la un preţ rezonabil tuturor celor care au nevoie', a adăugat el.

Zeci de femei rome cehe s-au adresat în ultimul deceniu Avocatului Poporului, ele temându-se mai ales că presupusele delicte s-ar putea prescrie fără să li se facă dreptate. Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a transmis vineri în scris executivului de la Praga decizia acestei organizaţii, care asociază acest caz cu discriminarea comunităţii rome. Muiznieks a mai cerut guvernului ceh să închidă ferma de porci din satul Lety, locul unde a existat un lagăr de concentrare nazist în care au murit numeroşi romi în al Doilea Război Mondial şi unde se află un memorial modest. Guvernul ceh şi-a manifestat deja intenţia de a închide acea fermă şi de a construi acolo un monument mai demn.

Comitetul European pentru Drepturi Sociale al Consiliului Europei a publicat vineri răspunsul său la plângerea înaintată împotriva Cehiei de către Forumul European al Romilor şi Nomazilor (European Roma and Travellers Forum - ERTF). Respectivul comitet consideră că romii din Cehia suferă în plus de pe urma 'lipsei accesului la spaţii locative, segregării rezidenţiale, condiţiilor de viaţă inadecvate şi executărilor silite de locuinţe'. Consiliul Europei mai afirmă că romii sunt discriminaţi şi la capitolul accesului la sistemul sanitar, iar 'problemele lor de sănătate sunt provocate, printre altele, şi de condiţiile proaste de trai'. Consiliul Europei vede o discriminare şi în faptul că unii copii romi sunt diagnosticaţi cu 'handicap mintal sau fizic şi sunt trimişi în şcoli speciale'. Pentru a aplica principiul incluziunii, cerut de Consiliul Europei, Ministerul ceh al Educaţiei a transferat 250 de copii romi din şcoli speciale în şcoli normale şi va analiza luna aceasta rezultatele acestui demers, a declarat premierul Sobotka, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.