Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia trece la alt nivel: Își TESTEAZĂ GRATUIT întreaga populație, înainte de Crăciun, cu teste antigen

digi24.ro
Covid, test negativ

Prim-ministrul ceh, Andrej Babis, a declarat marţi că intenţionează ca, până la Crăciun, toţi cetăţenii care vor dori să poată efectua gratuit teste antigen pentru depistarea noului coronavirus, transmite Reuters.

Cehia a fost una din ţările europene cele mai afectate de valul al doilea al pandemiei, însă numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus se află în scădere după săptămâni de măsuri de lockdown, iar guvernul a decis luni să reducă nivelul de risc, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gabriela Firea, atac dur la adresa Guvernului Orban: ‘Degeaba dau ei vina pe ruși, chinezi, trumpiști, vina este doar la ei, pentru că au toată puterea’

Cehia a început deja să folosească testele antigen - mai rapide şi mai facile logistic decât testele standard PCR, dar mai puţin precise - în căminele de bătrâni.

'Aş dori foarte mult să facem faţă acestei provocări pentru a le permite tuturor cetăţenilor, cel puţin cu o săptămână sau 10 zile înainte de Crăciun, să poată fi testaţi voluntar şi gratuit cu teste antigen', a afirmat Babis.

Citește și: Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensia specială, prin demisie: ‘Rog share, să se știe adevărul!’

El a menţionat că testarea voluntară în masă ar putea face parte dintr-un plan strategic pe care Ministerul Sănătăţii îl pregăteşte.

Ţara vecină, Slovacia, a efectuat deja milioane de teste antigen într-o campanie derulată la începutul lunii noiembrie şi care a acoperit aproape întreaga populaţie. Celor care nu au participat la testare li s-a cerut să intre în carantină.

Citește și: Consilierul lui Ludovic Orban, fost șef ANAF, spulberă USR-ul: ‘Bă, frate, noaptea minții! Cum, băh, neterminaților?’

Potrivit premierului Babis, în Cehia testarea nu va fi însoţită de condiţii.

Luni, nivelul de risc a fost redus de la cinci - cel mai ridicat de pe scara stabilită de guvern - la patru. Aceasta înseamnă că restaurantele, unele şcoli şi majoritatea magazinelor rămân închise, dar s-ar putea redeschide încă de săptămâna viitoare dacă tendinţa actuală se va menţine şi va permite o nouă scădere a nivelului de risc.

Citește și: Gabriela Firea, atac dur la adresa Guvernului Orban: ‘Degeaba dau ei vina pe ruși, chinezi, trumpiști, vina este doar la ei, pentru că au toată puterea’

Cehia, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a efectuat 2,9 milioane de teste standard de laborator de la începutul pandemiei, cu care au fost depistate 496.638 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Luni au fost raportate 4.377 de cazuri noi de infectare, un număr de trei ori mai mic decât vârfurile consemnate între sfârşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie. Bilanţul deceselor s-a dublat în noiembrie, ajungând la 7.360.

Citește și: Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensia specială, prin demisie: ‘Rog share, să se știe adevărul!’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.