Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehii au marcat cu proteste aniversarea Revoluţiei de Catifea din 1989

cehia harta

Mii de cehi au marcat joi Revoluţia de Catifea din 1989 care a pus capăt paşnic puterii comuniste în urmă cu 27 de ani, participând de asemenea la proteste împotriva preşedintelui Milos Zeman, relatează Reuters. Aproximativ 30 de evenimente diferite au fost programate în capitala cehă Praga, un număr mai mare ca în anii trecuţi, incluzând mitinguri pentru şi contra lui Zeman şi de asemenea demonstraţii ale grupurilor de extremă-dreaptă.

Prim-ministrul Bohuslav Sobotka şi alţi politicieni au depus flori la un memorial pentru demonstraţiile studenţeşti care s-au încheiat prin violenţe ale poliţiei pe 17 noiembrie 1989. Cehia marchează respectiva zi ca începutul protestelor de masă din ultimele săptămâni din 1989, care au condus la abandonarea puterii de către comunişti şi la primele alegeri libere din Cehoslovacia de atunci. Zeman a fost absent de la evenimentele din acest an. În urmă cu doi ani, protestatarii au aruncat în el cu ouă, iar anul trecut s-a confruntat cu critici atunci când a luat cuvântul alături de activişti de extremă-dreaptă.

Preşedintele a devenit tot mai des ţinta protestelor, printre altele pe fondul retoricii sale anti-imigraţie şi apropierii de Rusia şi China. Cu toate acestea, preşedintele în vârstă de 72 de ani rămâne în mare măsură popular, păstrând un sprijin puternic în regiunile din afara capitalei, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.