Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehii au tupeu: Îi resping pe refugiaţi de faţă cu Angela Merkel

angela merkel refugiati

Prim-ministrul ceh Bohuslav Sobotka şi-a exprimat joi din nou obiecţiile la apelurile cancelarului german Angela Merkel ca ţara sa să accepte sistemul de cote pentru împărţirea poverii în criza refugiaţilor, relatează DPA. "Nu putem susţine un sistem care cere cote obligatorii pentru repartiţia refugiaţilor", a spus Sobotka într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel la Praga. "Cred că rămânem în discuţii", a spus la rândul ei dna Merkel.

Vizita cancelarului german la Praga are loc în contextul în care şefa guvernului de la Berlin îşi intensifică eforturile de a elimina diferenţele de opinie dintre statele UE înainte de summitul UE de luna viitoare. Cancelarul încearcă să stabilească o poziţie comună după votul britanicilor pentru ieşirea din UE. "Putem face faţă cu succes deciziei Marii Britanii, dar trebuie să depunem mari eforturi", a spus Merkel. Ea a adăugat că cei 27 de membri ai UE, fără Marea Britanie, au intrat într-o "perioadă de reflecţie". Până la sfârşitul săptămânii, Merkel va avea convorbiri cu 15 şefi de guvern ai unor state membre înainte de summitul UE de la Bratislava, la care Marea Britanie nu va participa.

Merkel a declarat la Praga că pe agenda summitului extraordinar de la Praga din septembrie se vor afla consolidarea economiei UE după Brexit, securitatea internă şi externă a UE, dar şi politica privind migraţia, notează AFP. "Accentul la summitul de la Bratislava va fi pus pe modul în care ne putem spori forţa economică, să creăm mai multe locuri de muncă, să facem ceva pentru tineri şi să întărim securitatea externă şi internă", a spus cancelarul german. "Există divergenţe de opinie în domeniul repartiţiei migranţilor în cadrul UE, dar în multe domenii opiniile noastre sunt acelaşi, de exemplu în privinţa acordului cu Turcia, a protecţiei frontierelor şi a ajutorului în combaterea cauzelor migraţiei", a adăugat Angela Merkel. După referendumul din iunie, au apărut divergenţe între statele UE în privinţa gradului de integrare politică şi economică pe care ar trebui s-o urmărească blocul comunitar, precum şi în privinţa cedării unor prerogative către statele membre, comentează DPA. Totuşi, cel mai sensibil subiect în cursul turneului lui Merkel în capitalele europene va fi probabil criza refugiaţilor, care a revenit în prim-planul agendei UE după o serie de atentate teroriste sângeroase comise de solicitanţi de azil. În timpul vizitei sale Praga, Angela Merkel se va întâlni şi cu preşedintele ceh Milos Zeman, care a fost unul dintre cei mai duri critici ai deciziei sale de a deschide frontierele Germaniei pentru primirea refugiaţilor, caracterizând-o drept "o prostie" şi "umanism absurd".

Vineri, şefa guvernul german se va întâlni la Varşovia cu liderii celor patru ţări din Grupul de la Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria) pentru pregătirea summitului extraordinar de la Bratislava, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.