Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehii îl omagiază pe Vaclav Havel cu un clopot imens

vaclav havel

Un clopot numit "Vaclav" a fost suspendat duminică în turnul unei biserici din Praga pentru a-l omagia pe Vaclav Havel, dramaturg disident care a devenit preşedinte după "Revoluţia de catifea" din 1989, relatează AFP, potrivit agerpres.

"Fie ca acest clopot, cu sunetele sale, să le reamintească celor vii să fie alături de drepturile civice şi de drepturile omului, de partea umanismului şi a libertăţii", a declarat Dagmar Havlova, văduva fostului şef de stat.

BĂTĂILE între huligani ar putea să devină SPORT naţional

"Fie ca sunetele lui să-i plângă pe morţi pentru ca niciunul dintre cei care şi-au plătit tributul pentru libertatea noastră să nu fie uitat", a adăugat ea, în faţa mulţimii adunate la catedrala Sf. Vitus din Cetatea din Praga.

Finanţat printr-o colectă de fonduri, clopotul a fost binecuvântat duminică, la începutul după-amiezii, de arhiepiscopul de Praga, Dominik Duka, în cadrul unei slujbe ţinute în catedrală.

La fel ca şi Vaclav Havel, care a petrecut cinci ani în temniţele comuniste înainte de 1989, Dominik Duka a fost prizonier politic în timpul fostului regim totalitar. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în 1981, în închisoare.

Şef de stat al Cehoslovaciei şi apoi al Cehiei în perioada 1989-2003, Vaclav Havel a murit în decembrie 2011, la vârsta de 75 de ani.

Cutremur de 6,5 grade în Papua Noua Guinee

Clopotul "Vaclav" a fost turnat în decembrie anul trecut în fabrica Grassmayr, din Innsbruck (Austria), oraş în care fostul preşedinte ceh a suferit în 1998 o intervenţie chirurgicală solicitantă, după o perforare a intestinului.

După slujbă, clopotul a fost transportat la biserica Sf. Gall (Havel în limba cehă), pe o maşină trasă de cai şi însoţită de mii de cetăţeni din Praga.

Fondată în secolul al XIII-lea, biserica Sf. Gall, situată în Oraşul vechi din Praga, devine un secol mai târziu unul dintre centrele eforturilor de reformă. Edificiul a capătat actualul său aspect baroc în secolul al XVII-lea, când a fost reconstruit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.