Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehii protestează masiv împotriva preşedintelui şi a ministrului de finanţe: 'AU MINŢIT!'

EPA
proteste cehia

Zeci de mii de persoane au manifestat miercuri la Praga şi în alte oraşe în Cehia împotriva preşedintelui Milos Zeman şi a ministrului de finanţe Andrej Babis, miliardarul aflat în centrul actualei crizei guvernamentale şi căruia premierul Bohuslav Sobotka îi cere demisia, transmit AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Conform poliţiei, aproape 30.000 de demonstraţi s-au adunat în Piaţa Wenceslas din Praga, manifestaţii având loc şi la Olomouc, Plzen, Ceske Budejovice, Liberec şi Brno.

Adevărul din spatele demiterii șefului FBI: Ce urma să-i facă lui Donald Trump

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri seară, după opt ore dezbateri furtunoase, o rezoluţie în care afirmă că Babis 'a minţit în mod repetat în discursurile publice' şi 'a abuzat de instituţiile sale media pentru a-şi compromite adversarii politici', criticii ministrului aducând ca argument înregistrările unor discuţii ale acestuia, scurse în presă.

Rezoluţia, care îi cere preşedintelui Zeman 'să respecte Constituţia fără întârzieri inutile' şi să-l demită pe Babis, a fost înaintată de partidul de dreapta de opoziţie ODA şi votată de 94 din cei 118 deputaţi prezenţi.

Miliardarul Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om din ţară, a bulversat scena politică tradiţională din Cehia odată cu ascensiunea formaţiunii sale în 2011, intrată la guvernare în 2014 alături de social-democraţii din CSSD şi creştin-democraţii din KDU-CSL.

ANO, descris uneori ca 'partidul unui singur om', domină în sondaje, în ancheta realizată de institutul STEM fiind creditat cu 28,3% din intenţiile de vot, în faţa social-democraţilor lui Sobotka (16,6%) şi a comuniştilor din KSCM (12,2%).

Atac RASIST în Roma. Trei surori au ars de vii într-o tabără de nomazi - FOTO

Opoziţia de dreapta, ODS şi TOP 09, şi partenerii de coaliţie ai ANO îi reproşează ministrului Babis tranzacţii financiare dubioase, fraude fiscale şi multiple conflicte de interese.

Babis, care refuză să demisioneze, a respins miercuri încă o dată acuzaţiile, denunţând o 'mega-campanie' împotriva lui.

El a părăsit sala de şedinţe a Camerei la scurt după intervenţia în plen, la fel ca şi premierul Sobotka, care a plecat într-o vizită în Luxemburg.

La rândul său, preşedintele Milos Zeman nu vrea să ia o decizie în privinţa lui Babis înainte de revenirea sa din China, unde se deplasează între 11 şi 18 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.