Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei patru călăreți ai Apocalipsei - Războiul din Ucraina și moartea vechiului sistem geopolitic și a ordinii mondiale

F. P.
cei patru calareti ai apocalipsei

Imaginea puternică a celor patru călăreți ai Apocalipsei din Noul Testament a fost readusă în mod repetat în discuție atunci când omenirea s-a confruntat cu pericolul și războiul. Cărțile biblice Ezechiel și Zaharia au fost adesea interpretate ca descriind cei patru călăreți ca fiind ciuma, războiul, foametea și, în cele din urmă, moartea.

Când m-am trezit săptămâna trecută, în dimineața celor 120 de zile de război al președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, m-a izbit faptul că ne apropiem de moarte: Moartea vechiului sistem geopolitic și a ordinii mondiale care se tot repetă din epoca medievală.

În ciuda multor lucruri care s-au întâmplat, Europa și Rusia s-au ridicat ca puteri și apoi s-au prăbușit în mod repetat. Se pare, în cele din urmă, că acest ciclu de ciumă, război și foamete va fi ultimul al hegemoniei occidentale și nașterea unei noi ordini mondiale, o nouă ordine mondială care va readuce probabil echilibrul puterii în Asia și Africa, care au fost centrele bogăției și puterii globale cu mult înainte de revoluția industrială.

  • Analiză publicată în Jerusalem Post de Vas Shenoy, președinte al Glocal Cities. Este cercetător politic, consultant și antreprenor și a lucrat în Europa, Orientul Mijlociu și Africa timp de două decenii. A interacționat cu lideri și factori de decizie și a lucrat îndeaproape cu oameni din toate mediile sociale în tot Orientul Mijlociu.

Puzzle-ul lui Putin

CNN și alte canale de știri au rezumat recent scopul lui Putin în Ucraina ca fiind restabilirea identității imperiale și naționaliste a Rusiei. Cu toate acestea, războiul din Ucraina pare a fi un pas în planul lui Putin de dominație globală. Agențiile de informații occidentale au declarat adesea că Putin este bolnav în fază terminală și că nu are nimic de pierdut.

În timp ce războiul din Ucraina poate fi explicat ca o încercare disperată a unui muribund de a-și croi o moștenire, acțiunile reale nu corespund cu adevărat cu această disperare. În ciuda faptului că a pierdut oameni, arme, generali și că se află sub sancțiuni extreme, Putin continuă să lupte.

Trebuie pusă întrebarea: dacă Ucraina nu ar fi fost sfârșitul jocului, dacă Ucraina ar fi fost un joc de lungă durată pentru slăbirea Occidentului? Atunci când analizăm predicțiile biblice, ar trebui să analizăm și o mulțime de "dacă".

De obicei, "ce-ar fi dacă" este un sport periculos și te duce pe căi alunecoase și adesea fără o logică fundamentală. Cu toate acestea, citirea cărților de tarot sau a frunzelor de ceai este mai ușoară decât citirea intențiilor unui om precum Vladimir Putin. Acest om este un spion veteran, fost șef al uneia dintre cele mai hotărâte și mai pline de resurse agenții de spionaj din lume, care nu numai că a readus Rusia la putere de pe vremea lui Elțîn, dar a fost și un agent de teren în timpul erei sovietice.

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Rusia lui Putin a umplut golurile în conflictele din întreaga lume și aproape că a devenit un arbitru global în teatrele geopolitice cheie în care SUA pierduseră controlul.

Afganistan, Siria, Iran, Mali, Ciad și Libia: Rusia lui Putin s-a numărat ca o voce auzită în fiecare decizie majoră. Rusia devenise, de asemenea, fratele mai mare și a încercat să joace rolul de pacificator în Asia de Sud, între India-Pakistan și China. Cu câteva săptămâni înainte de invazia din Ucraina, Rusia intervenise într-o tentativă bizară de lovitură de stat în Kazahstan și ajutase guvernul kazah să liniștească o revoltă.

Așadar, ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni și luni care l-a făcut brusc pe Putin să riște tot acel capital acumulat în ultimii 20 de ani pentru a ataca Ucraina. Este vorba de mândria națională sau de o strategie pe termen mai lung împotriva Occidentului?

Dragonbear: Alianța China/Rusia

Alianța dragonbear, a dragonului chinezesc și a ursului rusesc, nu a fost întotdeauna o poveste de dragoste. Din punct de vedere istoric, Rusia a susținut întotdeauna India în detrimentul Chinei și a existat o puternică animozitate între acești vecini, care împart o frontieră terestră de 4.250 km.

Strategia lui Henry Kissinger de a da putere Chinei a fost, de fapt, de a slăbi Rusia și acum se pare că, după 50 de ani, acest lucru ar fi putut crea o fiară: un urs dragon pe care SUA s-ar putea să nu fie suficient de puternice pentru a-l controla.

De la venirea la putere a președintelui chinez Xi Jinping, omul forte chinez și autocratul rus au dezvoltat o legătură puternică. Atât China, cât și Rusia au resimțit dominația SUA în afacerile globale, iar în timpul guvernării fostului președinte Donald Trump, Rusia a sărbătorit faptul că China a dus greul furiei președintelui haotic. Retragerea lui Trump de pe scena internațională a permis ca puterea globală a Rusiei și a Chinei să crească necontrolat.

Apoi a venit primul călăreț, ciuma. Răspândirea rapidă a COVID-19 într-o pandemie globală poate fi atribuită cu fermitate neglijenței, lipsei de transparență și voinței de mușamalizare a Chinei. De asemenea, a scos la iveală controlul Chinei asupra organizațiilor internaționale, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care au fost la fel de vinovate pentru mușamalizare și răspândire ca și guvernul chinez.

Democrațiile occidentale au suferit mult mai mult din punct de vedere economic și social decât China, o dictatură controlată de un singur partid. În timp ce piețele occidentale au fost decimate de percepția publică, China a folosit acest timp pentru a prelua controlul ferm asupra Hong Kong-ului, pentru a elimina angajamentul "o țară - două sisteme" și pentru a distruge puterea miliardarilor care începuseră să conteste autoritatea lui Xi Jinping.

În timp ce Occidentul se confrunta cu vaccinările și încerca să echilibreze democrația și libertățile cetățenilor cu nevoia de a proteja viețile cetățenilor lor, China a rămas la un plan de închidere și de realizare a unui control politic și social complet al societății chineze.

Nu vom ști niciodată ce daune a făcut COVID Chinei. Câți susținători ai libertății au dispărut, câți oameni au murit cu adevărat și ce s-a întâmplat cu adevărat va fi, probabil, un mister pentru generațiile următoare.

Pe 4 februarie, doi oameni s-au întâlnit sub umbrela Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Putin și Xi au anunțat o prietenie fără limite între cele două țări ale lor. Tocmai când Europa reușise un fel de control asupra pandemiei și în timp ce inflația creștea vertiginos, rachetele rusești au căzut asupra Kievului.

În timp ce Mario Draghi și colegii săi din Europa declaraseră "orice este nevoie" pentru a salva economia europeană, se pare că Putin a declarat "orice este nevoie" pentru a o ruina. Prețul petrolului a atins un maxim istoric, iar inflația a devenit și mai abruptă. Bursele de valori la nivel mondial, care abia începuseră să își revină la nivelurile de dinaintea pandemiei, au început să se prăbușească din nou. Al doilea călăreț, războiul, își lăsase amprenta.

Foamete și moarte

În octombrie 2021, cu șefii de stat reuniți la Roma, la G20, reziliența lanțului de aprovizionare a fost deseori discutată ca un punct cheie pentru a combate agresiunea chineză. Cei mai mulți șefi de stat erau îngrijorați de electronice și cipuri, care erau domeniul Chinei.

Nimeni nu era alarmat în legătură cu alimentele, cu excepția avertismentelor Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și ale Programului Alimentar Mondial (PAM), adesea ignorate, privind seceta și foametea din Afganistan, Yemen și Cornul Africii. Suntem aproape de cel de-al treilea călăreț, foametea. Lumea și Europa se află în pragul probabil celei mai grele veri cu care s-au confruntat de generații întregi.

Rusia a câștigat împotriva Germaniei naziste folosind o politică a pământului pârjolit. S-ar părea că strategia lui Putin de a îmblânzi Europa este similară. În mod curios, chinezii au cumpărat cereale și au făcut stocuri de alimente încă din 2021. Potrivit raportului Al Jazeera din februarie 2022, Rusia și Ucraina produc împreună peste 25% din grâul mondial. Cea mai mare parte a producției de grâu de anul trecut se află fie sub controlul Rusiei, fie în afara capacității de export a Ucrainei. De asemenea, China acaparează porumb, soia și alte culturi calorice, în timp ce liniile de aprovizionare cu alimente pentru Europa sunt limitate.

Un alt fapt îngrijorător este că, deși foametea ar putea avea un impact relativ mai mic asupra Europei, datorită rezistenței financiare a UE, există un risc mare ca foametea din Africa să forțeze o migrație în masă crescută spre Europa pe mare. Indiferent dacă există sau nu alimente disponibile în Africa, creșterea costurilor va crea foamete economică sau naturală în ceea ce pare a fi deja o vară foarte fierbinte, forțând africanii să se îndrepte spre Europa într-un număr fără precedent.

Între China și Rusia, ambele controlează suficient de mult politica africană pentru a stimula acest lucru. Președintele Uniunii Africane, președintele Senegalului, Macky Sall, a făcut apel la Occident, după întâlnirea sa cu Putin de la începutul lunii aprilie, să ridice sancțiunile pentru a facilita exporturile de grâu și îngrășăminte.

În funcție de modul în care va decurge această vară, este posibil ca sancțiunile impuse Rusiei să trebuiască să slăbească pentru a reduce presiunea asupra prețului petrolului și al gazelor pentru a reduce inflația și pentru a împiedica guvernele din sudul Europei să se prăbușească din cauza migrației necontrolate din Africa, din cauza foametei.

Putin ar putea, împreună cu prietenul său Xi, să obțină dominația globală printr-un război relativ mic în Ucraina.

Moartea și o nouă ordine globală

Ucraina pare să fie doar primul capitol al morții vechii ordini mondiale. Rusia pare încrezătoare că va îngenunchea Occidentul prin scumpirea petrolului într-o vară fierbinte în care valurile de căldură vor face imposibilă menținerea aerului condiționat oprit. Dacă acest lucru nu este de ajuns, o va face prin împingerea Africii să acționeze în numele său prin crearea foametei. La urma urmei, dacă democrațiile nu pot controla inflația și nu pot impune securitatea frontierelor, guvernele din sudul Europei se vor prăbuși.

Rusia nu duce lipsă de aliați politici pe care i-a dezvoltat în țările europene, care ar putea reveni la putere pe platforma migrației ilegale, a creșterii necontrolate a prețurilor, a securității și a șomajului.

"M-am uitat și iată un cal palid, iar numele celui care ședea pe el era Moartea, și iadul îl urma cu el." În timp ce noi putem fi pregătiți pentru moarte, ceea ce trebuie să înțelegem acum este modul în care facem față iadului care urmează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.