Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei trei jurnalişti ruşi ucişi în Republica Centrafricană au fost prinşi într-o ambuscadă care i-a vizat

www.presstv.ir
politisti ucisi Egipt

Cei trei jurnalişti ruşi ucişi în Republica Centrafricană, unde anchetau prezenţa mercenarilor ruşi, au fost prinşi într-o ambuscadă care i-a vizat, a declarat joi organizaţia opozantului rus Mihail Hodorkovski, cu care cei trei colaborau, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Primele concluzii ale anchetei realizate de organizaţie şi publicate pe site-ul său par să contrazică rezultatele investigaţiei lansate de Moscova, conform cărora jurnaliştii au fost victime ale hoţilor. 

Reporterul de război Orhan Djemal, documentaristul Aleksandr Rastorghuiev şi cameramanul Kirill Radcenko au fost ucişi în noaptea de 30 spre 31 iulie de către persoane înarmate în nordul Republicii Centrafricane. Ei anchetau prezenţa în această ţară a mercenarilor ruşi şi, în special, a societăţii militare private Wagner, prezentă şi în teatrele de luptă din estul Ucrainei şi Siria.

Autorităţile ruse au afirmat că privilegiază versiunea unui jaf. 

Însă, potrivit primelor concluzii ale grupului de anchetatori instituit de MBK Media a lui Hodorkovski, care a interogat sursele sale din Republica Centrafricană, "versiunea unui simplu jaf ca principal motiv al criminalilor este contrazisă de mai multe circumstanţe". 

"Criminalii au aşteptat (...) exact maşina care îi transporta pe Djemal, Rastorghuiev şi Radcenko", potrivit informaţiilor strânse de anchetatori de la punctul de control pe unde jurnaliştii au trecut înainte de a fi ucişi. Potrivit MBK, concluziile sale "nu exclud implicarea mercenarilor ruşi".

Citește și: Doliu în lumea gimnasticii - O campioană olimpică s-a stins din viață

"Un grup de aproximativ zece persoane au aşteptat maşina jurnaliştilor timp de mai multe ore" deşi ei şi-au schimbat itinerariul în ultimul moment, îndreptându-se spre nord, afirmă MBK. 

O sursă din cadrul organizaţiei a evocat "posibila participare la executarea jurnaliştilor a unor persoane care lucrează pentru guvernul centrafrican".

Într-un interviu acordat CNN, Hodorkovski a respins varianta unui jaf: "Unele persoane pe care noi le cunoaştem în Rusia au fost abordate de oameni având legătură cu mercenarii ruşi, care le-au spus că jurnaliştii au fost avertizaţi să nu meargă acolo", a afirmat fostul oligarh rus aflat în exil.

De la începutul anului 2018, Rusia a trimis instructori militari în Republica Centrafricană, livrează arme armatei naţionale şi asigură securitatea preşedintelui Faustin-Archange Touadéra, al cărui consilier pentru securitate este un rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.