Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel de-al patrulea zbor al elicopterului Ingenuity pe Marte nu a mai avut loc

 Ingenuity, NASA

Cel de-al patrulea zbor al mini-elicopterului Ingenuity trimis de NASA pe Marte, programat pentru joi, nu a avut loc deoarece vehiculul motorizat nu a reuşit să decoleze, a anunţat NASA, care a afirmat că analizează datele şi planifică o nouă încercare vineri, relatează AFP.

"Datele primite (...) joi dimineaţă arată că elicopterul nu a efectuat cel de-al patrulea zbor aşa cum fusese planificat", a anunţat într-un comunicat Jet Propulsion Laboratory (JPL) al agenţiei spaţiale americane. Ingenuity "nu a intrat în modul zbor, care este necesar pentru ca zborul să aibă loc", se precizează în comunicat, preluat de Agerpres.

"Elicopterul este în stare bună" şi această întârziere "nu împiedică zborurile viitoare", a dat asigurări NASA. O nouă încercare va avea loc vineri, la ora 10:46 pe coasta de est a SUA (16:46 ora Franţei), însă primele date vor ajunge pe Terra în jurul orei 13:30 (19:30 ora Franţei).

Elicopterul urma să încerce joi să zboare mai mult timp (117 secunde) decât la al treilea zbor efectuat duminică (80 secunde), parcurgând o distanţă mai mare, mai rapid (3,5 metri pe secundă în loc de 2 metri pe secundă).

Densitatea foarte scăzută a aerului marţian (1% din cea a atmosferei terestre) a obligat echipele NASA să proiecteze un elicopter ultra-uşor, ale cărui elice se învârt mult mai repede decât cele ale unui motor standard, pentru a-l putea face să decoleze.

Gradul de dificultate creşte în cadrul acestor zboruri pentru a testa limitele Ingenuity.

Experimentul Ingenuity se va opri indiferent de rezultate peste aproximativ o lună, pentru a-i permite roverului Perseverance, la bordul căruia mini-elicopterul a ajuns pe Marte, să se dedice misiunii sale principale: căutarea urmelor care ar putea să ateste prezenţa unor forme străvechi de viaţă pe "Planeta Roşie"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.