Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai căutat kosovar în Serbia denunţă 'un abuz de drept'

Fostul lider kosovar Ramush Haradinaj, blocat în Franţa în aşteptarea procesării cererii sale de extrădare în Serbia, care doreşte să-l judece pentru crime de război, a denunţat 'un abuz de drept', relatează joi France Presse, conform agerpres.

''Ceea ce mi se întâmplă este injust. Este un abuz de drept în dauna unei persoane care a răspuns obligaţiilor sale în faţa legislaţiilor locale şi internaţionale'', a afirmat miercuri Haradinaj, într-un interviu telefonic acordat agenţiei de presă franceze.

Citeşte şi: Opozanţii regimului de la Damasc au început să se lupte între ei

Ramush Haradinaj a fost achitat în 2008 şi 2012 de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), care l-a judecat pentru crime de război comise în 1998. Serbia a cerut însă extrădarea lui Haradinaj pentru a-l judeca pentru alte fapte, petrecute în 1999.

În virtutea unui mandat de arestare emis de autorităţile de la Belgrad, fostul lider kosovar a fost arestat pe 4 ianuarie pe aeroportul din Bâle-Mulhouse, în estul Franţei.

Ţinut în detenţie timp de o săptămână, el a fost eliberat de un tribunal din Franţa care i-a interzis totuşi să părăsească teritoriul acestei ţări în perioada examinării cererii de extrădare. ''Nu există niciun risc ca eu să fiu extrădat întrucât sunt cetăţean al Kosovo, unde prevalează astăzi o nouă situaţie'', a declarat Haradinaj.

Kosovo, provincie sârbă populată majoritar de etnici albanezi, şi-a proclamat în 2008 independenţa, care nu este recunoscută de Belgrad. Conflictul armat dintre forţele care au susţinut independenţa Kosovo şi armata sârbă s-a soldat cu 13.000 morţi în 1998 şi 1999.

Arestarea lui Ramush Haradinaj şi scandalul provocat de un tren sârb, având mesajul 'Kosovo este Serbia' şi care intenţiona să ajungă în oraşul Kosovska-Mitrovica (nordul Kosovo), au tensionat şi mai mult relaţiile dintre Belgrad şi Pristina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.