Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai de succes om de afaceri român

da.zf.ro:

Comunismul l-a alungat peste Ocean, dar s-a întors în Europa, la cererea celei care a intrat în istorie ca Doamna de Fier, pentru a ridica din docurile londoneze Canary Wharf, însăşi „reşedinţa“ capitalismului. Este singurul român care a primit de la Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii titlul de Cavaler, iar de atunci poate să-şi pună în faţa numelui apelativul Sir. Este cel mai de succes om de afaceri născut în România, a contribuit la reforma apărării demarată de guvernul Marii Britanii, iar povestea sa de viaţă ar putea cu uşurinţă deveni un scenariu de Oscar. Acesta este George Ia­co­bescu, Sir George Iacobescu, co­lecţionarul de artă, pasionatul de jazz, cel care nu poate face un lucru: planuri de retragere.
„De obicei, conduc singur către muncă şi ajung la birou în jurul orei 9. Chiar dacă am şofer, prefer să conduc singur, mai ales când mă întorc acasă, pentru că aşa am timpul necesar pentru a mai da câteva telefoane şi pentru a termina ce treburi mai am de terminat, aşa că de obicei ziua mea de lucru se termină undeva între 9 seara şi miezul nopţii“, spune Sir George Iacobescu pentru După Afaceri Premium.
Este uşor de imaginat un astfel de ritual într-un oraş al turbocapitalismului făcut printre picături de ploaie, doze de adrenalină la bursă, double-deckere roşii şi taxiuri negre.
George Iacobescu nu este însă doar un alt călător în Londra, ci un om care cu mâinile sale a contribuit cât se poate de direct la ridicarea imperiului financiar londonez, poate cele mai puternice dintre câte există.
Născut în 1945 în România, George Iacobescu este de profesie inginer. Bunicul său a fost avocat şi deţinea un ziar, iar tătal său a fost un cunoscut medic hematolog. Studiază Ingineria Civilă şi Industrială la Universitatea din Bucureşti, iar din 1969 până în 1975 lucrează ca inginer în România. Este însă determinat să părăsească ţara şi regimul de aici, iar în 1975 emigrează în Canada cu ajutorul unor contacte pe care reuşise să şi le facă în Vest. Reuşeşte într-un final să şi-o aducă aproape, cu eforturi uriaşe, şi pe logodnica sa Gabriela.
Deja în anii 1983-1987 George Iaco­bescu era vicepre­şedinte al Olympia & York în New York, funcţie din care era responsabil de construcţia World Fi­nancial Center, sediul central al colosului bancar Merrill Lynch.
În 1987 însă, peste Ocean, Margaret Thatcher iniţiază un proiect de reconversie şi reabilitare a fostei zone a docurilor londoneze cu numele de cod Canary Wharf. Proiectul este încredinţat chiar firmei pentru care lucra George Iacobescu.
În acel moment, românul se mută la Londra, devenind direct responsabil pentru ceea ce avea să devină unul dintre cele mai mari centre financiare ale lumii.
Zece ani mai târziu, George Iacobescu preia funcţia de director executiv al Canary Wharf Group pentru ca în 2011 să devină şi preşedinte al consiliului de administraţie. În total, George Iacobescu a fost responsabil pentru ridicarea a 35 de clădiri în Canary Wharf prin care se numără sediile pentru HSBC, Citibank, Barclays, Clifford Chance, Morgan Stanley sau Thomson Reuters.
Dar asta nu a fost de ajuns pentru că în 2012 a primit titlul de Cavaler (Knight Bachelor) pentru aportul său în slujba activităţilor caritabile, comunităţii şi industriei serviciilor financiare, devenind astfel primul român distins de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu un astfel de titlu, care dă dreptul la folosirea apelativului „Sir“ înaintea prenumelui.

Hotnews:

Mai multi comentatori si politicieni se plang ca nu mai avem parte de spectacolul de altadata, ca asistam la o campanie lesinata, lipsita de nerv si savoare. Cei mai multi dau vina pe noua lege electorala, mai drastica cu afisajul si cheltuielile de campanie, insa la o analiza mai atenta identificam mai multe explicatii. Nu doar legea, ci si disparatia banilor negri, a chermezelor si mitei electorale, absenta liderilor locomotiva si apatia publicului in raport cu marile partide au diluat atmosfera electorala. Se profileaza apoi, pe langa diferente, cateva mari surprize politice in raport cu alti ani...

- Dinamismul campaniei a scazut insa si din motive fara nici o legatura cu limitarile legale. In primul rand, nu mai exista lideri-locomotiva si nici mari teme nationale. Lupta nu mai este, prin urmare, personalizata. In 2004, Basescu denunta coruptia regimului Nastase, in 2008 s-au luptat PDL si PSD, Basescu si mogulii (coruptia a ramas marea tema), in 2012 a fost conflictul Ponta-USL cu acelasi Traian Basescu (tema luptei impotriva dictaturii). Acum insa, lipseste un predicat de forta la nivel national. Pentru ce se bat partidele? Cine cu cine se lupta de fapt? Dragnea, Gorghiu sau Blaga nu mai apar in prim plan. Si-ar trage in jos candidatii, mai mult i-ar incurca. Tot din acest motiv, partidele nu se mai obosesc sa organizeze caravanele electorale prin tara.  N-ar avea ce sa le spuna alegatorilor, plus ca nu mai are cine sa finanteze deplasarile...
- La nivelul Bucurestiului, PNL incearca sa revitalizeze tema anti-coruptie in raport cu PSD, dar e dificil sa convinga publicul. In urma cu patru ani, liberalii si pesedistii isi imparteau candidaturile prin tara, defiland la brat in USL. Apoi, PNL a fost nevoit sa-si retraga cu cateva saptamani in urma un candidat acuzat ca cerea bani pentru a-si cumpara bunavointa unor televiziuni. In esenta,  la alegerile locale din 2016, tema integritatii a pierdut din impactul avut odata, chiar daca o parte semnificativa din public este sensibila la ea. Ma tem insa ca tocmai acest segment din populatie nu se mai prezinta la vot.
- La cum arata toate datele acum, PSD are prima sansa in Bucuresti. Ar fi prima data cand stanga ar castiga primaria Capitalei cu un primar asumat in fata dreptei, care a pierdut demult acest fief. Cu Oprescu candidat de pe pozitii de independent, PSD nu si-a putut trece in cont victoriile din trecut. Evaluarile din acest moment anunta o victorie categorica a PSD la locale: peste 30 de administratii mari din cele 48 (din care 42 de capitale de judet la care se adauga sectoarele Bucurestiului).
- In treacat fie spus, acesta este rezultatul lipsei de viziune politica. Presedintele Iohannis le-a impus liberalilor sa sustina alegeri in doua tururi pentru a se asigura ca Sibiul va ramane controlat de FDGR, dar la nivel national schimbarea sistemului electoral a avantajat masiv PSD. Chiar si atunci cand au solicitat revenirea la doua tururi, liberalii au facut-o doar de ochii lumii. Jurnalisti ca Liviu Avram au depus mai multe eforturi decat avocatii PNL in incercarea lui, esuata din pacate, de a convinge Curtea Constitutionala sa revina la vechiul sistem.
- Aceste tendinte sunt confirmate de cifrele date publicitatii vineri de Nicusor Dan. Intr-un sondaj realizat la comanda acestuia, pe primul loc se situeaza Gabriela Firea cu 37,5% urmata la mare distanta de Nicusor Dan cu 19,5% iar locurile trei si patru sunt disputate de Catalin Predoiu (8, 7%) si Robert Turcescu (8, 4%). Luate cu rezerva de rigoare, daca aceste date se vor confirma, se anunta un mic dezastru pentru liberali si in Capitala, nu doar in tara.
- In ce priveste PNL, evolutia slaba candidatului ii pericliteaza pana si pozitia a doua. Ar fi un dezastru pentru liberali sa piarda si Capitala in fata lui Nicusor Dan sau, mai rau, in fata lui Traian Basescu reprezentat de Robert Turcescu. Liberalii risca o infrangere usturatoare, dar mai conteaza si la ce scor. In tot cazul, daca tabloul de azi ramane neschimbat, daca dreapta va intra cu trei candidati si nu se retrage niciunul in favoarea celuilalt, daca nu apare o lebada neagra, Gabriela Firea pare sa aiba in acest moment cele mai mari sanse. Putem anticipa de acum regrupari importante in interiorul partidelor dupa locale, daca aceasta va fi poza de final.
- De notat apoi, in comparatie cu alegerile precedente cand seful statului sau premierul se implicau in jocul politic, absenta cvasi-totala a presedintelui Iohannis si a guvernului Ciolos din campanie. Nu nu si-au propus, dar nici n-ar fi putut. Presedintele Iohannis a scazut in sondaje, premierul Ciolos a anuntat din capul locului ca va sta pe tusa. Este discutabil daca noua lege a salarizarii reprezinta un gest electoral, cat timp risca sa genereze frustrari si nemultumiri in sistem, pe langa cele cateva corectii din sistemul sanitar.
- In ce priveste calitatea candidatilor la marile primarii, aici notam cateva tendinte: PSD a impins in fata copiii politici ai baronilor scosi din joc de DNA, liberalii vin cu improvizatii sau oferte mediocre...
Marea necunoscuta o reprezinta reactia publicului la oferta submediocra a marilor partide. Se vor orienta spre candidaturile asa numitilor independenti? Vor vota figurile nou aparute in peisaj? Ce sansa au noile partide? Cat de puternic va fi boicotul la alegerile locale programate pe data de 5 iunie? Ce putem anticipa este ca vom asista foarte probabil la o participare scazuta la vot, poate cea mai mica dupa 89.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.