Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai longeviv parlamentar din Sălaj vrea al şaptelea mandat

udmr

Un total de 80 de candidaţi, reprezentând opt formaţiuni politice, îşi dispută cele şase mandate de parlamentar - două de senator şi patru de deputat, din Sălaj, cel mai tânăr având 23 de ani, iar cel mai vârstnic 66 de ani, potrivit datelor făcute publice de Biroul Electoral Judeţean (BEJ), după data limită de depunere a candidaturilor. Cel mai longeviv politician din Sălaj în Parlament, chiar dacă nu şi cel mai vârstnic, este deputatul Seres Denes, ce deschide lista UDMR Sălaj la Camera Deputaţilor, pentru un al şaptelea mandat de parlamentar.

În vârstă de 63 de ani, cel ce ocupă şi funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a UDMR este parlamentar din 1992, având la activ patru mandate de senator şi două de deputat. De profesie jurist, Seres Denes este actualmente chestor al Camerei Deputaţilor. "Societatea românească, în cei 26 de ani s-a dezvoltat substanţial, s-a reformat întreaga societate dar, la un moment dat, fiecare stadiu al dezvoltării necesită noi reforme. Eu candidez cu gândul să-mi aduc contribuţia, prin experienţa mea politică, pentru a reforma domeniile principale, unde sunt necesităţi pregnante, începând de la învăţământ, sănătate, administraţie publică, eliminarea birocraţiei - care este o chestiune de mult dorită. Toate acestea trebuie reformate de noul Parlament. Eu cu aceste gânduri pornesc, să pot aduce contribuţia, împreună cu colegii mei, care vor fi mult mai tineri decât mine, cu experienţă mai puţină, dar îmbinată cu experienţa noastră să putem oferi ţării un "bonus" pe care-l merită şi care este necesar la ora actuală, văzând dezvoltarea societăţii şi stadiul la care a ajuns", a precizat vineri, pentru Agerpres, Seres Denes.

Pe lista UDMR se mai regăsesc Vegh Alexandru, ce este primul pe listă pentru al doilea mandat consecutiv de senator, el fiind urmat de Kovacs Irina Elisabeta, inspector şcolar general adjunct. La Camera Deputaţilor, locul doi pe listă este ocupat de administratorul public al judeţului, juristul Pop Emeric. Nu doar cei doi actuali parlamentari ai UDMR îşi doresc un nou mandat, ci şi ceilalţi patru parlamentari din Sălaj, doi fiind primii pe listele PSD - Iuliu Nosa la Camera Deputaţilor şi Gheorghe Pop la Senat, unul din partea PNL, Lucian Bode, primul pe listă la Camera Deputaţilor şi al patrulea, Mirel Taloş, fiind primul pe lista ALDE. Pe lista social democraţilor se mai află, la Camera Deputaţilor, Dan Chiş, preşedintele TSD Sălaj, administrator al unei firme private, urmat de Daniela Coţa, fost viceprimar al Zalăului, de asemenea antreprenor local. La Senat, locul doi pe listă a revenit unei alte femei, Maria Boldea, manager al spitalului in Jibou. La PSD regăsim şi decanul de vârstă al candidaţilor din Sălaj, Filonaş Chiş, 66 de ani, pe locul trei pe lista pentru Senat. Sociolog de profesie, Filonaş Chiş este fost prefect şi deputat de Sălaj, în mandatul 2004-2008.

"Candidaţii cu experienţă parlamentară, împreună cu candidaţii tineri, femei, seniori pot forma echipe competitive atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Tiberiu Marc, preşedintele PSD Sălaj. La polul opus, cel mai tânăr candidat este Mariana Nechita, 23 de ani, din Surduc, administrator al unei societăţi private, de profesie asistent medical, locul cinci pe lista PRU Sălaj pentru Camera Deputaţilor. Filiala din Sălaj a PRU este cea care are şi cei mai mulţi candidaţi femei - patru din zece. Lista PRU Sălaj pentru Camera Deputaţilor este deschisă de Ioan Mocan, om de afaceri din Şimleu Silvaniei, urmat de Bogdan Eraşcu, doctor stomatolog în Şimişna şi Ileanda. Pe primul loc la Senat este inginerul Claudiu Tegzeş. "Suntem o echipă tânără, cu media de vârstă de 30 de ani, care doreşte o schimbare în politica din Sălaj, pentru că de 26 de ani sunt aceleaşi personaje pe scena politică. Avem cele mai mari şanse în bătălia electorală pentru un post de deputat, însă, cu multă muncă, ne putem bate şi pentru un loc de senator, în contextul noii legi electorale", a declarat Ioan Mocan, presedintele PRU Sălaj, miercuri, la depunerea candidaturilor. O echipă cu medie de vârstă de circa 36 de ani are şi USR în Sălaj, pe listă fiind doar nume noi, care nu au mai activat în politică. Pentru Camera Deputaţilor, pe prima poziţie se regăseşte inginerul Raul Stelian Balota, 34 de ani, project manager investiţii în cadrul unei multinaţionale din Zalău, iar profesorul Gabriela Carmen Olar, 48 de ani, deschide lista la Senat. Aceasta este şi singura femeie aflată pe prima poziţie a unui partid ce candidează în judeţ.

"Cred ca este momentul ca oameni corecţi şi bine pregătiţi să schimbe modul în care ţara noastră este condusă. O mare parte din resursele rezultate din truda fiecăruia dintre noi sunt aruncate clientelei politice. Este momentul sa ieşim din acest cerc vicios, care s-a repetat periodic în ultimii 26 de ani. Venim în faţa sălăjenilor pentru a le oferi o alternativă la un sistem afectat de corupţie şi lipsit de transparenţă. Românii merită să fie auziţi în una dintre cele mai importante instituţii a unei ţări democratice, Parlamentul", afirmă, într-o postare pe Facebook, Raul Stelian Balota, preşedintele USR Sălaj.

PNL Sălaj propune nume noi pe listele de candidaţi, cu excepţia preşedintelui filialei, deputatul Lucian Bode, primul pe lista de la Camera Deputaţilor. Acesta este urmat de economistul Otto Haller, om de afaceri din Zalău, în vreme ce la Senat lista este deschisă de avocatul Bogdan Ilea, urmat de Ana Indreieş, chimist, fost viceprimar în Jibou din partea PSD.

"Pornim cu încredere şi speranţă că sălăjenii, prin votul lor, vor trimite în Parlamentul României echipa liberală. Suntem tineri, media de vârstă a candidaţilor este de 45 de ani, suntem ambiţioşi şi suntem pregătiţi să susţinem un program de guvernare care să permită Reconstrucţia Naţională a României", a precizat Lucian Bode, vineri, pentru AGERPRES. La PMP Sălaj, lista de candidaţi la Camera Deputaţilor este deschisă de Liviu Balint - preşedintele al organizaţiei judeţene şi manager al Serviciului de Ambulanţă, urmat de inginerul Adrian Popan - preşedinte PMP Zalău. Lista de candidaţi pentru Senat îl are pe prima poziţie pe Cristian Lungu, fostul candidat PMP pentru Primăria Zalău la alegerile locale, actualmente consilier municipal. El este urmat de Ioana Liana Aurora Boca - fostul viceprimar al comunei Dragu.

Ales pe listele PNL în 2012, deputatul Mirel Taloş este primul pe lista pentru Camera Deputaţilor pentru ALDE Sălaj, pe poziţia a doua fiind subinginerul Viorel Rodina din Bălan. Fostul senator Corin Penciuc deschide lista la Senat, fiind urmat de Ştefan Cotuţ - consilier local din Jibou.

Lista formaţiunilor politice ce propun candidaţi, în Sălaj, la alegerile parlamentare, este închisă de Alianţa Noastră România (ANR). Partidul condus de Marian Munteanu nu are candidaţi locali, aceştia remarcându-se însă prin tinereţea lor, în special la Camera Deputaţilor, unde cel mai în vârstă competitor are 32 de ani, iar cel mai tânăr 23 de ani, patru dintre ei fiind studenţi. Pe primul loc la Camera Deputaţilor este studentul Claudiu Năstase, din Medgidia, iar la Senat este juristul Adrian Cuclea, din Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.