Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai mare exerciţiu al NATO din 2017, Noble Jump, se va desfăşura în luna iunie

mapn

Cel mai mare exerciţiu al NATO din acest an, Noble Jump (NOJP17), se va desfăşura în luna iunie, scopul acestuia fiind de a demonstra că forţele Alianţei sunt capabile, în cel mai scurt timp de la notificare, să fie dislocate într-o potenţială zonă de criză.

NOJP17 se va desfăşura pe teritoriul Bulgariei, Greciei şi României, iar destinaţia finală a forţelor dislocate din cadrul VJTF va fi Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu, potrivit unui comunicat al MApN. NATO a aprobat Planul de Acţiune pentru Ridicarea Capacităţii de Reacţie a Alianţei (RAP) la Summitul din Ţara Galilor din 2014. La acelaşi summit, s-a decis înfiinţarea în România a două comandamente - Unitatea de Integrare a Forţelor NATO (NFIU ROU) şi Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).

Exerciţiul NOJP 17 va testa capacităţile operaţionale ale elementelor terestre ale Forţei Întrunite NATO cu grad ridicat de operativitate (VJTF/L), demonstrând capacitatea Alianţei de implementare a RAP pe Flancul de Sud-Est al NATO, respectiv Bulgaria şi România, se arată în comunicat. La exerciţiu vor participa 11 state membre NATO: Albania, Bulgaria, Grecia, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Spania şi Statele Unite ale Americii. Din cei aproximativ 4.000 de militari implicaţi în exerciţiu, în jur de 1.900 reprezintă elementul terestru al VJTF, care vor executa dislocarea utilizând aproximativ 500 de mijloace tehnice, precizează MApN.

Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est a organizat, în perioada 25 - 27 aprilie, exerciţiul de repetiţie a concepţiei de operaţie pentru NOJP17. "Activitatea desfăşurată în aceste trei zile a oferit oportunitatea actorilor principali implicaţi în exerciţiu să verifice şi să valideze cu succes conceptul de dislocare dezvoltat pe timpul perioadei de planificare", a informat MApN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.