Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai mare FAKE NEWS al începutului de an: Cum au căzut românii victime

Sanna Marin

Românii, fie că sunt politicieni, jurnaliști sau simpli votanți/cititori, sunt, în cea mai mare proporție, fanii Vestului! Orice vine din Vest este wow și de necontestat.

Ultima modă este cea a politicienilor tineri, care nu au făcut mai nimic, nu au demonstrat mai nimic, dar românilor le place ideea. Bine, le place până se aplică moda la noi și vedem ce înseamnă un om fără experiență, indiferent de tipul ei. Noul premier al Finlandei, o țară despre care cei mai mulți nu știm nimic, este o tânără de numai 34 de ani. Nu contează ce a făcut, important este că a ajuns numărul 1. Tipa cu nume de capitală și de lactate, chiar dacă se scrie altfel, Sanna Marin, (Sanaa este capitala Yemenului, iar sana știm ce e), face parte din PSD-ul lor, adică Partidul Social Democrat din Finlanda.

Presa ultimelor zile vuiește despre o nouă ”propunere” făcută de Sanna. ”Săptămâna de patru zile de muncă, cu numai 6 ore pe zi”, asta au titrat marile publicații, dar și televiziuni, din Vest, mai ales din Marea Britanie, dar și din alte țări, de pe mai toate continentele. Presa noastră a făcut traducerea și a bombardat cititorii cu cea mai nouă revoluție în materie de lene. Românii, avizi de stat, au distribuit masiv, fără să se gândească, măcar un pic, dacă este adevărat sau nu. Din nefericire, zic eu, este un fake news.

Marile site-uri din presă au titrat: ”Statul care a introdus săptămâna de patru zile de muncă, cu numai 6 ore pe zi”, aflăm din Adevărul.ro (n.r. este un dublu fake news, pentru că nu a fost introdus, așa cum se scrie în titlu, lăsând la o parte esența). Digi24.ro este mai moderat și, copiind titlul agenției de presă mediafax.ro, titrează ”Ţara care ar putea introduce ziua de lucru de 6 ore şi săptămâna de lucru de 4 zile”. PRO TV intră în horă, dar duce fake news-ul pe jumătate și scrie: ”Țara din UE care ar putea scurta oficial ziua de muncă la șase ore și săptămâna la patru zile lucrătoare”. Exemplele pot continua, pentru că aproape toate instituțiile de presă din România, cu mici excepții, au căzut victime ale celei mai noi minciuni legate de Finlanda.

Site-ul din Finlanda care a dat în vileag fake news-ul a relatat și cum a prins acesta contur. Totul a plecat de la o întâlnire a pesediștilor locali, în vara lui 2019, când Sanna nu era premier, ci ministru al Transporturilor. La Turku, după o ce au petrecut la cea de-a 120-a aniversare a formațiunii, social-democrații, în frunte cu premierul de la acea vreme, s-au așezat la taclale, unde au spus vrute și nevrute. Sanna, vedeta noastră de acum, a venit cu ideea că productivitatea Finlandei ar putea beneficia fie de o săptămână de lucru de patru zile, fie de o zi lucrătoare de șase ore (nu a sugerat niciodată ambele). Dar, conform presei nordice, a fost o discuție la un pahar de alcool, nu o decizie a PSD finlandez.

Ei bine, povestea de atunci, a ajuns la urechile unor jurnaliști austrieci, care au ”băgat în ele”, cum se zice la noi, iar pe 19 decembrie, la numai 10 zile de la debutul mandatului de premier al lui Marin, au scris că Finlanda, prin noul prim-ministru, vrea săptămâna de lucru în care mai mult să stai, decât să muncești. Ulterior, acum vreo 5 zile, mai exact pe 2 ianuarie, un site din Belgia, contribuie la augmentarea fake news-ului și îl dă ca proiect al premierului. Apoi, intră în funcțiune presa britanică, avidă de așa ceva, unde dintr-o discuție la un pahar de băutură, nu doar că se trece peste stadiul de proiect guvernamental, ci se anunță că este deja aplicat.

Așadar, premierul Finlandei nu a discutat NICIODATĂ despre săptămâna de lucru din 4 zile, nici despre ziua de lucru de 6 ore, nici despre ambele deodată. Sanna a vorbit, la o ”bârfă”, cu colegii de partid pe când era ministru, nu premier, despre o variantă, dar nu despre o combinație între săptămâna cu 4 zile de muncă, în care să lucrezi numai 6 ore.

Românii care s-au bucurat vor mai avea de așteptat. Este, totuși, trist, cum un fake news este distribuit masiv, cu sute de milioane de accesări, fie în on line, fie pe tv și radio.

P.S. 1: Site-ul finlandez, un grup de jurnaliști independenți, nu mai funcționează, din cauza accesărilor uriașe din ultimele ore, după ce a publicat articolul în care este relatat fake news-ul.

P.S. 2: Poate, în zilele următoare, vom aborda și fake news-urile cu pozele din Australia, de la incendii. Multe dintre ele, cele distribuite masiv pe Facebook, fie sunt din alte țări, fie din alte perioade, fie sunt montaje foto.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.