Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai mare reactor nuclear al Europei va începe producția de energie electrică

ilcdn.f
nuclear

Reactorul nuclear finlandez Olkiluoto 3 (OL3), cel mai mare reactor nuclear din Europa, care a fost mult întârziat, va începe să producă regulat duminică, a declarat sâmbătă operatorul său, conform Reuters, scrie Rador.

Pornirea reactorului va spori securitatea energetică într-o regiune în care Rusia a tăiat livrările de gaze și energie. Energia nucleară rămâne controversată în Europa, în primul rând din cauza preocupărilor legate de siguranță, iar vestea demarării OL3 vine în contextul în care Germania își oprește sâmbătă ultimele trei reactoare rămase, în timp ce Suedia, Franța, Marea Britanie și alte țări plănuiesc noi dezvoltări.

Operatorul reactorului nuclear, care este deținut de compania finlandeză de utilități Fortum și de un consorțiu de companii energetice și industriale, a declarat că se așteaptă ca unitatea să acopere aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând astfel nevoia de importuri din Suedia și Norvegia.

Lunga așteptare

Construcția reactorului de 1,6 gigawați (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda după mai bine de patru decenii și prima din Europa după 16 ani, a început în 2005. Inițial, centrala urma să fie inaugurată patru ani mai târziu, dar a fost afectată de probleme tehnice. OL3 a furnizat pentru prima dată producția de testare către rețeaua națională de energie electrică a Finlandei în luna martie a anului trecut și se aștepta la momentul respectiv să înceapă producția regulată patru luni mai târziu, dar a suferit o serie de defecțiuni și întreruperi care au necesitat luni de zile pentru a fi remediate.

Ca urmare a demarării activității, analiștii au declarat că Finlanda, singura țară nordică cu un deficit mare de energie electrică, se poate aștepta la costuri mai mici ale energiei electrice.

Exporturile de energie electrică ale Rusiei către Finlanda s-au încheiat în luna mai a anului trecut, când compania rusă de utilități Inter RAO a declarat că nu a fost plătită pentru energia pe care a vândut-o, o consecință a prăpastiei tot mai mari dintre Moscova și Europa din cauza războiului din Ucraina. Monopolul rus de stat al exporturilor, Gazprom, a încetat la scurt timp după aceea livrările de gaze naturale către națiunea nordică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.