Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Cel mai singuratic elefant din lume', întâmpinat de cântăreaţa Cher la sosirea în Cambodgia

elefant, Cher

Kaavan, un elefant care a fost maltratat timp de peste trei decenii în Pakistan, a sosit luni cu un avion de tip cargo în Cambodgia, unde va începe o viaţă nouă alături de alte pahiderme într-un sanctuar local, la finalul unei campanii desfăşurate timp de mai mulţi ani de o organizaţie ecologistă şi de cântăreaţa americană Cher, informează DPA, Reuters şi AFP, potrivit AGERPRES.

Cher s-a aflat luni dimineaţă pe pista aeroportului din Siem Reap, al doilea oraş ca mărime din Cambodgia, pentru a îl întâmpina pe Kaavan. Vedeta americană, care purta ochelari de soare, o mască sanitară neagră şi o jachetă albă, s-a întâlnit şi a discutat cu veteranii care au însoţit elefantul, transportat pe durata călătoriei într-o cuşcă personalizată.

Avionul a aterizat la ora locală 14:30 (07:30 GMT).

Potrivit asociaţiei Vier Pfoten, pe Kaavan îl aşteaptă încă un drum de 90 de minute cu camionul şi va ajunge cel mai probabil la acel sanctuar după căderea nopţii, urmând să fie eliberat din cuşcă marţi dimineaţă.

Odată ajuns la destinaţie, Kaavan va petrece o perioadă în carantină şi, când va fi pregătit de socializare, el se va reuni cu alţi elefanţi din acest sanctuar.

Călătoria lui Kaavan s-a derulat "fără incidente", a declarat Amir Khali, un veterinar al organizaţiei austriece Vier Pfoten care a însoţit pahidermul în avion, adăugând că elefantul s-a comportat "ca o persoană care călătoreşte frecvent".

Citește și: Cascada Niagara, luminată în culorile drapelului românesc pe 1 decembrie

"Kaavan a mâncat, nu a fost stresat, chiar a şi dormit puţin. Apoi s-a ridicat şi s-a sprijinit de peretele cuştii sale metalice", a adăugat el.

Cher a compus mai multe cântece în care solicita eliberarea elefantului Kaavan din grădina zoologică din Islamabad, unde a trăit timp de 35 de ani în condiţii deplorabile. De asemenea, artista americană s-a deplasat în Pakistan şi a rămas alături de Kaavan pe durata ultimelor zile petrecute de elefant în acea grădină zoologică.

Vedeta pop, în vârstă de 74 de ani, a fost însoţită de o echipă de filmare care va realiza un documentar despre viaţa lui Kaavan. Cher s-a declarat mândră să ia parte la eforturile internaţionale depuse pentru eliberarea unui elefant care a trăit în lanţuri timp de 17 ani.

Pahidermul va fi transferat într-o rezervaţie care se întinde pe 10.000 de hectare, situată în provincia Oddar Meachey din Cambodgia, unde va putea să interacţioneze cu alţi semeni ai lui, inclusiv cu trei femele.

Supranumit "cel mai singuratic elefant din lume", Kaavan a fost adeseori maltratat în grădina zoologică din Islamabad.

"Cambodgia este fericită să îl primească pe Kaavan. El nu va mai fi cel mai singuratic elefant din lume", a declarat viceministrul cambodgian pentru Mediu, Neth Pheaktra.

"Ne aşteptăm ca el să se reproducă şi să trăiască alături de alţi elefanţi, pentru a conserva amprenta lui genetică", a adăugat el.

Mobilizare îndelungată

Kaavan era singurul elefant asiatic din Pakistan. Celelalte exemplare din această ţară, puţin numeroase, erau pahiderme aduse din Africa.

Elefantul asiatic avea un an când a sosit din Sri Lanka, în 1985. Kaavan a fost un cadou oferit Pakistanului de guvernul din Sri Lanka.

Transferul său în Cambodgia este rezultatul unei campanii de mobilizare care a durat mai mulţi ani.

Destinul lui Kaavan, sosit în Pakistan la puţin timp după naşterea sa în 1985 şi devenit un pahiderm obez care a trăit în lanţuri timp de mulţi ani, a evidenţiat atât de bine starea deplorabilă în care se află grădina zoologică din capitala pakistaneză, încât un judecător a ordonat în luna mai ca toate animalele găzduite de acel stabiliment să fie transferate.

În trecut, conducerea grădinii zoologice din Islamabad a negat că animalul ar fi fost maltratat, considerând că acesta aştepta pur şi simplu o nouă parteneră de viaţă, după ce precedenta lui însoţitoare, Saheli, a murit din cauza unei cangrene în 2012.

Însă mai mulţi experţi internaţionali au observat la Kaavan un comportament stereotip - adeseori, elefantul nu făcea altceva decât să îşi mişte capul şi trunchiul dintr-o parte în alta timp de multe ore -, fapt care a alimentat o serie de întrebări legate de sănătatea lui mintală.

Cântăreaţa Cher, care a finanţat jumătate din costurile generate de transferul elefantului, a publicat un mesaj pe Twitter în care a spus că decizia de eliberare a lui Kaavan reprezintă "unul dintre cele mai bune momente" din viaţa ei.

Mai mulţi veterinari şi experţi dintr-o echipă multidisciplinară au pregătit pahidermul pentru această călătorie, un proces complicat din cauza taliei animalului şi a cantităţii de hrană necesare pe durata transferului cu avionul. Potrivit Reuters, îngrijitorii lui Kaavan au adus la bordul aeronavei 200 de kilograme de hrană, inclusiv banane şi pepeni, pentru ca elefantul să îşi păstreze calmul pe durata călătoriei.

Totodată, elefantul a trebuit să înveţe să intre într-o cuşcă masivă din metal, fabricată special pentru el, pentru o călătorie de şapte ore. Cuşca în care se afla Kaavan a fost apoi ridicată cu o macara şi amplasată în cala acelui avion de tip cargo, de fabricaţie rusească.

Elefantul a primit şi câteva sedative uşoare.

Cântăreaţa Cher s-a întâlnit săptămâna trecută cu prim-ministrul pakistanez Imran Khan, întrucât a dorit să îi mulţumească în persoană pentru aprobarea acestui transfer.

Organizaţia Vier Pfoten, care a colaborat cu autorităţile din Islamabad, a transferat de asemenea trei lupi şi mai multe maimuţe de la aceeaşi grădină zoologică, unde mai trăiesc în prezent doar două exemplare de urs brun de Himalaya, un cerb şi o maimuţă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.