Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel puțin 2 migranți, dispăruți în urma unui naufragiu în largul Insulei Lesbos

Mondo News
imigranti mediterana

Cel puţin două persoane au fost date dispărute în naufragiul unei ambarcaţiuni gonflabile cu migranţi în largul Insulei Lesbos din Grecia, în timp ce 32 de supravieţuitori au fost salvaţi de autorităţi, a anunţat miercuri garda de coastă greacă, citată de France Presse, potrivit AGERPRES.

"Până în prezent sunt date dispărute două persoane, probabil două femei, şi 32 de persoane au fost salvate într-o operaţiune ce continuă", a declarat un responsabil al gărzii de coastă din Lesbos.

Două bărci de patrulare şi două elicoptere ale armatei elene, precum şi o navă de patrulare a Agenţiei Europene de Supraveghere a Frontierelor (Frontex) participau de miercuri dimineaţă devreme la această operaţiune la nord de Lesbos.

Ministrul grec al migraţiei, Notis Mitaraki, a deplâns într-un comunicat "pierderea de vieţi omeneşti în ciuda intervenţiei rapide a gărzii de coastă greceşti".

El a indicat că supravieţuitorii au spus că o ambarcaţiune de patrulare turcă ce a observat barca după emiterea semnalului de primejdie nu i-a ajutat, lăsând-o să intre în apele greceşti.

Lesbos, în Marea Egee împreună cu alte insule greceşti aproape de coastele vestice ale Turciei vecine, este una dintre principalele porţi de intrare pentru migranţi în Europa.

Vezi și: VIDEO - Decor de basm la Casa Albă înainte de Crăciun. Ce ornamente a ales Melania Trump

Dar, din cauza vânturilor puternice în special iarna şi a bărcilor improvizate supraîncărcate folosite de contrabandişti, au loc multe naufragii.

Cel mai recent a avut loc la 9 noiembrie, când trupul unui băiat de şase ani a fost descoperit în largul Insulei Samos după scufundarea unei ambarcaţiuni. Şapte migranţi au fost atunci recuperaţi în viaţă.

Prima poartă de intrare pentru migranţii care au fugit spre Europa din Turcia de războaie şi sărăcie în 2019, Grecia a redus considerabil numărul sosirilor în 2020, dar condiţiile de viaţă din taberele de primire rămân deosebit de dificile.

Guvernul de dreapta a întărit în acest an securitatea frontierelor maritime şi terestre, consolidând în paralel legislaţia privind migraţia şi criticând în acelaşi timp ONG-urile ce apără migranţii.

Acestea, precum şi numeroase media au acuzat recent Grecia că respinge migranţii ilegali de la frontierele sale cu presupusa cooperare a Frontex, aminteşte AFP.

Notis Mitaraki a cerut miercuri "ONG-urilor ce contribuie" la traficul cu migranţi "să nu mai facă acest lucru", deoarece "contribuie, poate fără să vrea, la pierderea de vieţi umane".

"Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri stricte de intervenţie pentru a proteja vieţile umane şi a pune capăt acestor treceri ilegale de clandestini", a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.