Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel puţin 28 de morţi în Filipine, în urma taifunului Phanfone

Captura video AFP
Taifun Filipine Yutu

Numărul persoanelor decedate în Filipine în timpul trecerii taifunului Phanfone în ziua de Crăciun a ajuns la 28, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat vineri de autorităţile locale, care au precizat că cifra ar putea creşte, informează AFP potrivit Agerpres

Însoţită de rafale de 200 km/h, furtuna tropicală a traversat de la est la vest insulele din centrul arhipelagului, inclusiv unele regiuni turistice.

Autorităţile au raportat vineri decesul a 28 de persoane, după ce bilanţul anterior indica 16 morţi. Informaţiile au circulat cu greutate din cele mai îndepărtate insule, unele dintre acestea fiind afectate în continuare de lipsa semnalului de telefonie mobilă şi internet.

"Este probabil ca bilanţul să se înrăutăţească", a avertizat purtătorul de cuvânt al agenţiei pentru situaţii de urgenţă, Mark Timbal, adăugând că cel puţin 12 persoane sunt date dispărute.

Printre victime se numără mai mulţi membri ai aceleiaşi familii care s-au înecat, un poliţist care s-a electrocutat după căderea unei linii de înaltă tensiune şi un bărbat care a fost zdrobit de un cocotier.

În această ţară majoritar catolică, zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să îşi petreacă Ajunul şi ziua de Crăciun în adăposturi sau departe de propriile locuinţe.

Conexiunile de feribot şi mai multe zboruri au fost anulate.

Phanfone a lovit de asemenea insula Boracay, ale cărei plaje cu nisip alb atrag peste un milion de turişti în fiecare an. Numeroşi copaci au fost dezrădăcinaţi, iar geamurile unor complexe hoteliere au fost sparte. Nu a fost raportat niciun deces pe această insulă în zona căreia au fost sistate cursele de feribot în zilele de miercuri şi joi.

În medie, aproximativ douăzeci de taifunuri şi furtuni tropicale mătură Filipine în fiecare an provocând sute de decese. La mijlocul lunii decembrie, o furtună tropicală violentă care a afectat nordul ţării a lăsat în urmă 13 morţi.

Prin devastarea culturilor şi locuinţelor, aceste calamităţi contribuie la menţinerea sărăciei endemice.

Taifunul Phanfone, numit ''Ursula'' pe plan local, a fost cel de-al 21-lea ciclon care a lovit arhipelagul în 2019.

Phanfone a părăsit joi dimineaţă Filipine îndreptându-se către largul Mării Chinei de Sud unde a pierdut mare parte din intensitate, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.