Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel puţin 435 de copii ucişi şi 3,3 milioane de refugiaţi în urma violențelor din Sudan

sudan

În Sudan, cel puţin 435 de copii au fost ucişi şi 2.025 au fost răniţi de la izbucnirea violenţelor în urmă cu trei luni, afirmă UNICEF într-un comunicat emis luni, citat de agenţia dpa.

UNICEF a primit până acum informaţii despre 2.500 de cazuri de încălcări ale drepturilor copilului, dar numărul real este, probabil, mult mai mare, potrivit Agerpres.

'În fiecare zi, copii sunt ucişi, răniţi, răpiţi şi văd cum şcoli, spitale şi infrastructuri vitale sunt avariate, distruse ori jefuite', a declarat directorul executiv adjunct al UNICEF, Ted Chaiban, care se află în prezent în Sudan.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), peste 3,3 milioane de oameni au fost dislocaţi de violenţele din Sudan.

Dintre aceştia, în jur de 740.000 au fugit în ţări vecine, a raportat UNHCR luni la Geneva.

'Este timpul ca toate părţile în acest conflict să pună capăt imediat acestui război tragic', a declarat şeful UNCHR, Filippo Grandi. Până la stabilirea unui dialog între părţile combatante, refugiaţii trebuie protejaţi de violenţe, a subliniat el.

În ţările care găzduiesc refugiaţi - Egipt, Etiopia, Sudanul de Sud, Ciad şi Republica Centrafricană -, condiţiile sunt 'atroce', iar centrele de refugiaţi sunt supraaglomerate, deplânge UNHCR.

În plus, numeroasele persoane strămutate în interiorul Sudanului se confruntă cu probleme similare. Actualul sezon ploios îngreunează munca organizaţiilor de asistenţă şi transportul refugiaţilor, arată UNHCR.

De la mijlocul lui aprilie, Sudanul este scena unui conflict între armată şi paramilitarii din Forţele de Suport rapid (RSF), conduse de fostul vicepreşedinte Mohammed Hamdan Daglo şi formate din zeci de mii de luptători proveniţi din miliţii arabe din Darfur. RSF luptă cu forţele armate ale preşedintelui de facto, Abdel Fattah al-Burhan.

O serie de armistiţii, mediate de Arabia Saudită şi de Statele Unite, au eşuat în cea mai mare parte, pe fondul unei crize umanitare ce ia amploare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.