Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel puţin 50 de morţi şi zece dispăruţi în Japonia, în urma unor inundaţii devastatoare provocate de ploi

content.time.com
inundatii china

Cincizeci de persoane au murit, iar alte patru se aflau în stop cardio-respirator - o formulă folosită în Japonia pentru a desemna morţi încă neconstate de un medic -, a anunat marţi un purtător de cuvânt al Guvernului nipon, Yoshihide Suga, iar alte zece persoane erau date dispărute în inundaţii în Japonia, relatează AFP, potrivit news.ro.

Ploi puternice erau prevăzute în zilele următoare, a avertizat Agenţia Meteorologică japoneză, care menţinea marţi a doilea cel mai importanrt de alertă în cea mai mare parte a vestului şi centrului ţării.

”Este o cursă contracronometru”, a rezumat Yutaro Hamasaki, un oficial din regiunea Kumamoto, cea mai grav afectată de inundaţii începând de sâmbătă dimineaţa, pe Insula Kyushu. ”Trebuie să accelerăm ritmul, pentru că timpul presează. Nu vom abandona”.

Citește și: Amenințări dure! Se cere dizolvarea PNL-ului

Premierul Shinzo Abe a anunţat dublarea efectivelor salvatorilor mobilizaţi - poliţişti, pompieri, Paza de Coastă şi membri ai Forelor japoneze de autoapărare (armata) - la 80.000.

ÎNCĂLŢĂMINTE PLUTITOARE

Cursuri de apă furioase au măturat poduri şi au făcut drumuri impracticabile în Kyushu, obligând salvatori să intervină doar cu bărci sau elicoptere.

La Omuta, în nord-vestul Kyushu, zeci de copii au petrecut noaptea de luni spre marţi la etajul unei şcoli primare, în urma inundării parterului imobilului. Ei au fost salvaţi marţi dimineaţa.

”Dulapurile cu încălţăminte au fost luate (de ape), iar încălţimintea pluteşte”, a declarat o fată în vârstă de 11 ani intervievată de un ziar local”. ”Copiii plângeau pentru că erau îngrijoraţi că nu se mai puteau întoarce acasă, iar ploile puternice îi sperie”.

Kentaro Oishi, care propune de obicei excursii de rafting turiştilor la Hitoyoshi, a declarat pentru AFP că a fost chemat să ajute locuitori blocaţi de ape. ”Fac rafting de 20 de ani, dar nu mi-aş fi imaginat să navighez pe străzile oraşului”, a declarat el.

Între persoanele decedate se află 14 rezidenţi ai unui azil de pensionari care nu a putut să fie evacuat, în timp ce apele invadau clădirea.

”Tot perterul este inundat, nu am putut intra”. Unii (rezidenţi) ar reuşit să se refugieze la primul etaj. N-am mai văzut aşa ceva”, a declarat un salvator la postul public NHK.

Citește și: Atac devastator la adresa lui Kovesi: ‘Vorbește în română la Euronews. La Codruța Kovesi, până și vestitele șosete au rămas la fel’

PARTIŢII DIN CARTON

Evacuările erau complicate de temeri cu privire la covid-19, în pofida faptului că Japonia a fost relativ cruţată până acum de pandemie - mai puţin de 1.000 de morţi şi aproape 200.000 de cazuri în total.

Necesitatea respectării unei distanţe fizice a diminuat capacitatea de primire în centre de urgenţă, în contextul în care s-a recomandat evacuarea a peste 1,2 milioane de locuitori pe Kyushu, potrivit NHK.

În oraşul Yatsushiro, autorităţile au transformat un gimnaziu în refugiu, în care familii au fost separate de partiţii din carton, în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus, a constatat un fortograf AFP.

Presa locală scrie că unii locuitori au preferat să doarmă în maşini, de frică să nu se infecteze într-un refugiu.

Viaţa economică locală era deja pusă la grea încercare de prăbuşirea turismului din cauza pandemiei, iar această catastrofă naturală are loc în cel mai nepotrivit moment.

”Acest loc magnific a fost dat peste cap de pe o zi pe alta”, a declarat pentru AFP Yuji Hashimoto, şeful biroului turistic de la Yatsushiro, un oraş celebru prin izvoarele sale termale.

”Pagubele depăşesc îndatorarea (...). Este o dublă pedeapsă, în contextul în care oraşul nostru suferea deja din cauza coronavirusului”, a deplâns el.

Citește și: Drumul lung al agoniei. Cum și-au bătut joc magistrații de o fetiță de 11 ani violată de un bărbat de 52 de ani .

Sezonul ploilor se află în prezent în toi în arhipelagul nipon, o perioadă foarte riscată în privinţa inundaţiilor, torentelor de noroi şi alunecărilor de teren.

Modificările climatice joacă de asemenea un rol, întrucât o atmosferă mai caldă menţine mai multă apă, sporind riscul li intensitatea precipitaţiilor extreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.