Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel puţin 67 de persoane au murit în urma inundaţiilor din Filipine

reuters.com
taifun filipine

Cel puţin 67 de persoane au murit în urma alunecărilor de teren şi a inundaţiilor provocate de ploi puternice în sudul Filipine înaintea sosirii unei furtuni tropicale aşteptată să atingă uscatul până duminică, informează AFP.

Un bilanţ oficial precedent anunţa 42 de morţi şi 16 persoane date dispărute.

Viiturile au invadat rapid mai multe oraşe şi sate din insula Mindanao, ducând la vale arbori, pietre şi noroi, în principal în regiunea săracă Cotabato, un oraş cu 300.000 de locuitori.

Armata a mobilizat camioane pentru salvarea localnicilor blocaţi la Cotabato şi în alte opt oraşe învecinate, a declarat şeful regional al protecţiei civile, Nasrullah Imam, potrivit Agerpres.

''Este un şoc să vedem că sunt afectate municipalităţi care nu au mai fost inundate până acum'', a spus Imam.

''Apele au început să pătrundă în locuinţe înainte de răsăritul soarelui'' şi mai mulţi locuitori au fost surprinşi de creşterea bruscă a nivelului apelor, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al autorităţilor locale, Naguib Sinarimbo.

Echipele de intervenţie au recuperat 27 de cadavre în localitatea Datu Odin Sinsuat şi alte 11 victime descoperite într-un sat înghiţit de noroi.

Cinci trupuri au fost descoperite la Datu Blah Sinsuat şi cinci la Upi, potrivit lui Sinarimbo, care a precizat că multe persoane s-au salvat după ce au urcat pe acoperişurile locuinţelor.

Salvatorii au trebuit să transporte deasupra capului un bebeluş într-o cădiţă din plastic cu apa care le ajungea până la piept, potrivit unei fotografii publicate de poliţia provincială.

Un cineast local, Remar Pablo, a povestit pentru AFP că filma un concurs de frumuseţe în localitatea Upi când apele au inundat oraşul aproape de miezul nopţii, iar spectatorii au fugit.

''Am rămas blocaţi în interiorul'' clădirii, a explicat Pablo care a surprins în imagini un şir de automobile scufundate pe jumătate. Acesta s-a aruncat în cele din urmă în apa pentru a se putea ajunge acasă.

Deşi apele au scăzut acum în mai multe zone, oraşul Cotabato este în continuare aproape în întregime invadat de ape.

Autorităţile locale se tem de noi inundaţii care s-ar putea produce vineri din cauza ploilor puternice. ''Obiectivul nostru imediat este de a continua operaţiunile de salvare, precum şi instalarea unor bucătării comunitare pentru supravieţuitori'', a declarat Sinarimbo.

Garda de coastă a suspendat într-o mare parte a arhipelagului serviciile de feribot folosite de zeci de mii de persoane în fiecare zi.

Ploile torenţiale au început joi seară în regiune.

Forţa precipitaţiilor este în principal cauzată de furtuna tropicală Nalgae, care urmează să crească în intensitate pe măsură ce se apropie de ţărm, au precizat serviciile meteorologice de la Manila.

Nalgae se îndreaptă către nord-vestul Filipinelor însoţită de vânturi cu viteze de 85 de kilometri pe oră şi ar putea ajunge în insula Samar vineri sau în peninsula Bicol, în sudul insulei Luzon, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Protecţia civilă a evacuat deja circa 5.000 de persoane de teama producerii unor alunecări de teren şi inundaţii atunci când furtuna va atinge uscatul.

Deşi Filipine este lovit în medie de 20 de taifunuri şi furtuni în fiecare an care provoacă victime în rândul oamenilor şi animalelor, devastând ferme, locuinţe, drumuri şi poduri, sudul se confruntă rareori cu astfel de fenomene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.