Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel puţin 841 de lamantini au murit anul acesta în statul american Florida, din cauza foametei

Agerpres.ro
lamantini mamifer acvatic

Un număr record de lamantini au murit anul acesta în statul american Florida, în principal din cauza foametei, susţin autorităţile responsabile de fauna sălbatică, relatează BBC luni.

Cel puţin 841 de lamantini, mamifere marine asemănătoare cu foca, au murit în apele din apropierea statului situat în estul ţării în perioada 1 ianuarie - 2 iulie.

Această cifră doboară recordul anterior, stabilit în 2013, când 830 de lamantini au murit în urma expunerii la alge dăunătoare, informează Agerpres.ro.

Biologii susţin că, în acest an, zonele cu ierburi marine, care constituie hrana lamantinilor, dispar ca urmare a nivelului ridicat de poluare a apei.

Potrivit biologilor, problema principală o reprezintă creşterea nivelului de contaminare cu reziduuri a căilor navigabile din Florida, care conduce la acumularea de alge şi dispariţia zonelor cu ierburi marine.

Conform institutului de cercetare în domeniul piscicol şi al faunei sălbatice din Florida, majoritatea deceselor au avut loc în lunile mai reci, când lamantinii au migrat în laguna Indian River, unde cea mai mare parte din ierburile marine a dispărut.

Pe măsură ce temperaturile au crescut şi animalele s-au răspândit de-a lungul coastelor Oceanului Atlantic, accidentele produse în urma impactului cu ambarcaţiunile au devenit principala cauză de deces luna trecută, potrivit datelor oficiale.

Cel puţin 63 de exemplare de lamantin, animal cunoscute şi sub numele de vacă de mare, au fost lovite şi ucise de ambarcaţiuni până în prezent în acest an. Astfel de accidente "continuă să fie considerate îngrijorătoare la adresa populaţiei" de lamantini, a declarat institutul de cercetare.

Guvernul federal a modificat în 2017 statutul lamantinului, de la periclitat la ameninţat, însă conservatorii susţin că este nevoie din nou de sporirea protecţiei acestor animale.

Lamantinul este un mamifer mare, care se deplasează lent şi care a devenit o mascotă neoficială a statului Florida.

Aproximativ 6.300 de exemplare de lamantin trăiesc în prezent în apele din Florida, potrivit datelor guvernamentale.

În ultimele luni, biologii marini şi parlamentarii din Florida au acordat o atenţie deosebită mortalităţii în rândul populaţiei de lamantini.

În martie, autorităţile responsabile de fauna sălbatică au declarat un eveniment neobişnuit de mortalitate (Unusual Mortality Event - UME), ceea ce permite guvernului federal să declanşeze o anchetă pentru stabilirea cauzei deceselor, în parteneriat cu statul. Un eveniment UME este definit drept ''moartea semnificativă a unei populaţii de mamifere marine (care) necesită un răspuns imediat'', conform legii pentru protecţia mamiferelor marine.

Luna trecută, o coaliţie de grupuri ecologice şi întreprinderi locale au solicitat guvernatorului republican Ron DeSantis să declare starea de urgenţă pentru a găsi o soluţie la criza cu care se confruntă lamantinii. Însă, autorităţile statale din domeniul protecţiei mediului au declarat că un astfel de ordin nu este necesar, deţinând deja resursele necesare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.