Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel puţin opt soldaţi togolezi au fost ucişi într-un atac 'terorist', primul cu victime în această ţară

Pinterest
Africa

Cel puţin opt soldaţi togolezi au fost ucişi şi 13 răniţi în noaptea de marţi spre miercuri într-un atac 'terorist' în nordul statului Togo, o premieră în această ţară scutită până acum de violenţe, transmite AFP, citând un anunţ al guvernului de la Lomé la televiziunea de stat.

'În jurul orelor 03.00, un post avansat (...) a făcut obiectul unui atac terorist violent purtat de un grup de indivizi puternic înarmaţi, încă neidentificaţi', a comunicat guvernul, afirmând că face totul pentru 'a căuta şi neutraliza aceste grupări teroriste armate'.

Potrivit unui înalt responsabil militar care a dorit anonimatul, militarii au fost atacaţi de aproximativ 60 de bărbaţi veniţi cu motociclete, iar schimburile de focuri au durat peste două ore, potrivit Agerpres.ro.

Este vorba despre primul atac 'terorist' ucigaş în Togo, unde armata este desfăşurată în nord pentru a face faţă unei revărsări a violenţelor grupărilor jihadiste prezente în statul vecin Burkina Faso.

În Togo fusese înregistrat până acum un singur atac, în noiembrie 2021, contra forţelor de securitate în nordul extrem, dar fără victime.

O serie recentă de raiduri la frontiere în ţările situate la sud de Sahel a confirmat temerile că grupări jihadiste din regiune încearcă să avanseze spre coastă.

În februarie, în nordul Beninului au fost ucise nouă persoane, printre care un francez, în trei atacuri cu bombe artizanale.

Grupările jihadiste îşi constituie baze de sprijin în Burkina Faso şi Mali pentru a se extinde în Benin, Cote d'Ivoire şi, într-o măsură mai mică, în Togo, Ghana, Senegal şi Guineea, considera cercetătorul Mathieu Pellerin, specialist în dinamici politice şi de securitate în Sahel.

'Această excrescenţă teritorială jihadistă va da naştere progresiv unor focare jihadiste tot mai endogene în aceste state, (focare) compuse din recruţi locali şi care se alimentează din fragilităţile' locale, avertiza el într-un raport publicat în februarie de Institutul francez de relaţii internaţionale (Ifri).

Pentru a face faţă ameninţării în creştere, statele de pe coasta sud-vestică africană s-au organizat prin iniţiativa de la Accra, lansată în 2017 de Benin, Burkina Faso, Cote d'Ivoire, Ghana şi Togo, pentru a-şi întări cooperarea în materie de securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.