Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Celălalt război. Zelenski acuză Rusia că a blocat peste 100 de nave și 'ruinează piața alimentară' din lume

president.gov.ua
Volodimir Zelenski

Agresiunea rusă "ruinează piața alimentară", spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a acuzat sâmbătă Moscova că a reținut peste 100 de nave care transportă alimente, "timp de săptămâni".

Zelenski a făcut aceste remarci în cadrul unui discurs adresat participanților la Conferința miniștrilor agriculturii de la Berlin, conform CNN.

"Chiar acum, în timp ce au loc discuțiile de la acest forum, peste 100 de nave care transportă alimente sunt aliniate în apropierea Bosforului. De ce? Pentru că trebuie să fie inspectate, iar reprezentanții Rusiei blochează această inspecție", a declarat Zelenski: "Navele sunt reținute timp de săptămâni întregi. Asta înseamnă prețuri mai mari pentru Europa. Pentru Asia, înseamnă o amenințare tot mai mare de instabilitate socială. În Africa, pentru țări precum Etiopia sau Sudan, înseamnă mese goale pentru mii și mii de familii".

El a spus că "lumea are nevoie de mai multă determinare și de mai multă cooperare pentru a opri agresiunea care ruinează piața alimentară" și "pentru a opri orice stat care blochează marea și distruge lanțurile de aprovizionare cu alimente, pentru a aduce în fața justiției orice tiran care încearcă să facă din foamete un instrument de influență politică."

Președintele ucrainean a declarat că înainte de invazia rusă în Ucraina în februarie 2022, Ucraina "exporta 6 milioane și jumătate de tone de alimente în fiecare lună".

Dar acum transporturile au fost reduse la jumătate.

Zelenski a făcut apel la participanții la Conferința miniștrilor agriculturii să se alăture inițiativei "Cereale din Ucraina", precum și să creeze hub-uri alimentare în Africa. El i-a invitat la Kiev "pentru a face aranjamente concrete".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.