Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele 3 scenarii de încheierii războiului din Ucraina/ Un al 4-a prevestește prăpădul (Analiză)

Pinterest
Vladimir Putin

Astfel de propoziții pot fi acum des auzite: tiranul trebuie oprit, răsturnat dacă este posibil. Dacă va scăpa cu războiul său de agresiune și cucerire împotriva Ucrainei, va continua, mai departe în Moldova, Georgia, Țările Baltice. Vladimir Putin înțelege doar limbajul puterii, scrie Der Tagesspiegel. O analiză curentă a revistei americane The Atlantic avertizează însă asupra unei dinamici de rău augur.

Vezi și: Declarațiile lui Zelenski sugerează o potențială deschidere față de o înțelegere cu rușii (analiză BBC)

Rusia este o putere nucleară. Putin a demonstrat în Siria că nu are nicio reținere în a folosi arme chimice. A făcut ca orașele Groznîi și Alep să ajungă niște ruine. Trebuie să-l crezi pe cuvânt, spun cei care au avertizat de mult despre comportamentul lui. Dar nu ar trebui luată în serios și amenințarea lui de a folosi arme de distrugere în masă? Poate fi învinsă o putere nucleară?

Poate că Putin a pierdut deja. Atacul său asupra Ucrainei a fost o greșeală dezastruoasă. Rezistența Ucrainei este neîntreruptă, iar armata rusă a făcut o prostie. Având în vedere echilibrul de putere, o ocupare de durată a Ucrainei pare să fie exclusă. Sancțiunile au lovit puternic Rusia. Occidentul este unit, țările NATO furnizează arme. Mulți își măresc bugetele pentru apărare. Este greu de înțeles cum vrea Putin să reinterpreteze acest record ca o victorie.

Dar cum ar trebui să se termine războiul? Sunt posibile trei scenarii susțin autorii:

Vezi și: Jens Stoltenberg, pus în dificultate de un jurnalist ucrainean: Când se va implica NATO în războiul cu Rusia

I.Putin înlăturat sau ucis

În primul rând, Putin ar putea fi înlăturat, răsturnat, ucis. Nu trebuie subestimat nivelul de furie și frustrare din Rusia, inclusiv de metodele staliniste de suprimare a oricărei forme de opoziție.

Secțiuni mari ale elitei părăsesc țara. În cadrul armatei și în cercurile oligarhice, poate exista o conștientizare tot mai mare că escapadele inumane ale președintelui au devenit intolerabile. Este un scenariu posibil, dar, din păcate, nu foarte probabil.

Putin este instruit de KGB, miroase intrigile. Până acum nu există nimic care să indice o pierdere a controlului sau o reducere a puterii.

II.Rusia pierde războiul și se retrage

În al doilea rând, Rusia ar putea pierde războiul militar. Invadatorii vor continua să facă victime masive, soldații dezertând. În cele din urmă, ceea ce a mai rămas din armată se va retrage în mod rușinos. Acesta este, de asemenea, un scenariu posibil, dar, din păcate, nu foarte probabil.

Putin va continua să mărească nivelul de escaladare

Rezistența ucraineană este capabilă să respingă o serie de atacuri, dar nu suficient de puternică pentru a relua teritoriul ocupat la o scară substanțială. În plus, Putin, încolțit, este puțin probabil să-și vină în fire.

Vezi și: Volodimir Zelenski, vești teribile pentru România: Pune la îndoială angajamentul NATO privind apărarea colectivă

Un Putin care nu mai are nimic de pierdut, dar este forțat să se predea Ucrainei, sprijinit de armele NATO, este probabil să facă orice pentru a preveni tocmai asta.

III.Diplomația

Al treilea lucru care rămâne este diplomația. Obiecția este că nu are rost să vorbești cu Putin, el nu ține niciun acord și încalcă fiecare acord. Este corect. Doar președintele rus ține frâiele în mână. Nu există cu nimeni altcineva cu care să negociezi într-un mod semnificativ.

Greșeli de calcul rezultate din disperare

Adevărul trist este că un sfârșit diplomatic al acestui război va fi dezordonat și dureros. Este posibil ca agitatorii să ceară ca lupta să continue cu orice preț sau chiar ca NATO să intervină. Pentru că un Putin care a calculat greșit are nevoie de un rezultat pe care încă îl poate vinde ca un succes în Rusia.

Guvernul ucrainean va trebui să explice acest lucru cetățenilor săi fără a da impresia că numeroasele sacrificii au fost în zadar. În cele din urmă, Occidentul se va confrunta cu întrebarea dacă este gata să relaxeze sancțiunile după un acord între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, chiar dacă Putin rămâne în funcție.

O analiză curentă a revistei americane „The Atlantic” avertizează asupra unei dinamici de rău augur.

Dacă Occidentul își intensifică sprijinul pentru Ucraina – declanșat de o combinație între barbaria lui Putin, succesele ucrainene împotriva armatei ruse și optimismul occidental cu privire la o posibilă victorie asupra Rusiei – ar putea exista calcule greșite din partea rusă, născute din disperare. „Cu cât durează mai mult criza, cu atât pericolul este mai mare.”

Situația politică globală este mai amenințătoare decât în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.