Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai importante controverse și scandaluri din sport în 2017

sport

Dezvăluiri cu privire la abuzuri sexuale, conflictul Donald Trump – sportivi şi ameninţarea Statului Islamic sunt câteva dintre elementele negative care au marcat sportul mondial în 2017, potrivit unei retrospective realizate de news.ro.

Printre protagoniştii momentelor controversate din 2017 se numără şi Ilie Năstase, care a fost suspendat de Federaţia Internaţională de Tenis din cauza comportamentului său de la întâlnirea de Fed Cup România – Marea Britanie.

La 21 aprilie, la conferinţa de presă dinaintea întâlnirii de Fed Cup România – Marea Britanie, în timp ce Simona Halep răspundea în engleză unor întrebări referitoare la faptul că Serena Williams este însărcinată, Ilie Năstase s-a adresat în limba română unui membru al echipei: "Să vedem ce culoare are. Ciocolată cu lapte?". Această remarcă i-a atras numeroase critici fostului sportive.

Două zile mai târziu, Ilie Năstase a înjurat pe toată lumea, arbitri, adversare, ziarişti, la meciul Sorana Cîrstea - Johanna Konta, din cadrul întâlnirii de Fed Cup  de la Mamaia. Năstase s-a enervat pentru faptul că jucătoarea britanică era tot timpul deranjată de ce se întâmpla pe teren şi în tribune, în timpul evoluţiei ei. Năstase i-a reproşat situaţia arbitrului de scaun, pe un ton nepotrivit. Oficialul l-a chemat pe arbitrul principal, elveţianul Andreas Egli, care l-a trimis la vestiare pe fostul tenismen. Năstase l-a înjurat pe Egli, apoi a adresat cuvinte jignitoare şi către Johanna Konta şi căpitanul Marii Britanii, Anne Keothavong, înainte de a părăsi terenul. După scurt timp, Johanna Konta a izbucnit în plâns, iar meciul a fost întrerupt şi jucătoarele au plecat la cabine. Arbitrul a rugat-o pe Simona Halep să le vorbească fanilor, acestea cerându-le spectatorilor să respecte jucătoarele adverse. Partida a fost reluată după 20-25 de minute. Năstase a urmărit finalul meciului de la vestiare, apoi a plecat înconjurat de gărzi de corp. La ieşirea de la vestiare a fost aşteptat de jurnaliştii britanici, cu care a intrat în conflict. El a devenit agresiv în momentul în care a văzut că Eleanor Crooks de la Press Association, care a scris despre afirmaţiile lui la adresa Serenei Williams, îl filma. El a încercat să iasă dintre gărzile de corp şi să se îndrepte către ea. "De ce mă filmezi? De ce? Pentru că eşti urâtă", i-a strigat el. "Asta este meseria mea de jurnalist, de aceea filmez", a răspuns ziarista. În cele din urmă Năstase a plecat.

Lui Ilie Năstase i s-a ridicat acreditarea imediat după aceste incidente, astfel că el nu a mai putut fi căpitanul echipei României. În plus, fostul sportiv a fost suspendat provizoriu de ITF. După trei luni, la 21 iulie, Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a anunţat că Ilie Năstase a fost suspendat până la 31 decembrie 2020 şi amendat cu 10.000 de dolari.

CONFLICT DONALD TRUMP - SPORTIVI

Jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick a declanşat încă de anul trecut o serie de proteste la intonarea imnului la meciuri din mai multe sporturi. El a provocat controverse îngenunchind la imn, în semn de protest faţă de cum sunt trataţi oamenii de culoare în SUA. Gestul său a avut ecouri, fiind repetat în 2017 la mai multe meciuri, de numeroşi sportivi.

În septembrie, preşedintele American Donald Trump a spus, la un miting în Alabama, că jucătorii din NFL care au decis să îngenuncheze în semn de protest la meciuri, în timpul intonării imnului, ar trebui să fie daţi afară: "Nu v-ar plăcea să-i vedeţi pe aceşti patroni din NFL, atunci când cineva nu ne respectă drapelul, spunând: «Dă-l pe acel fiu de căţea afară. Afară? Este concediat. Este concediat!"». În plus, el a a decis să retragă invitaţia la Casa Albă a campioanei din NBA, Golden State Warriors, iritat de o declaraţie a lui Stephen Curry. Curry a afirmat că intenţioneasă să spună "nu" atunci când echipa se va strânge pentru a decide dacă îl va vizita la Casa Albă pe Donald Trump. Echipa Golden State Warriors poate "inspira o schimbare" refuzând să îl întâlnească pe preşedinte, a adăugat Curry. Donald Trump a reacţionat printr-un mesaj pe Twitter: "Venirea la Casa Albă este considerată o mare onoare pentru o echipă campioană. Stephen Curry ezită, astfel că invitaţia este retrasă!".

Atitudinea lui Trump i-a atras critici dure din partea mai multor vedere ale sportului.

LeBron James, star al echipei Cleveland Cavaliers, l-a numit pe preşedinte "vagabond", iar LeSean McCoy, de la Buffalo Bills, a fost şi mai dur, el calificându-l pe Donald Trump drept "dobitoc": "Este foarte trist... preşedintele nostru este un dobitoc". "Comentarii precum cel al lui Trump arată lipsă de respect faţă de NFL", a afirmat şi Roger Goodell, reprezentant al NFL.

Chris Paul, component al echipei Houston Rockets şi preşedinte al sindicatului baschetbaliştilor din NBA, a scris pe Twitter că Trump ar trebui să se abţină: "Având în vedere tot ce se întâmplă în ţara noastră, de ce te concentrezi pe cine îngenunchează şi pe cine vizitează Casa Albă? #StayInYoLane. Şi mă îndoiesc că este suficient de bărbat să-i facă pe acei jucători în faţă «fiu de căţea»". “Un preşedinte al cărui nume în sine creează diviziune şi furie, ale cărui cuvinte inspiră disensiune şi ură, nu poate face America din nou mare”, a notat şi Kobe Bryant pe reţelele de socializare.

Donald Trump a mai avut o dispută, în noiembrie, cu tatăl baschetbalistului LiAngelo Ball, după ce sportivul şi încă doi colegi, Cody Riley şi Jalen Hill, baschetbalişti ai echipei Universităţii din Los Angeles au fost reţinuţi în China, fiind bănuiţi că ar fi furat dintr-un magazin Louis Vuitton. Cei trei au fost reţinuţi o singură zi, ei fiind eliberaţi şi lăsaţi să revină în SUA după ce Donald Trump a intervenit pe lângă omologul său chinez Xi Jinping, potrivit preşedintelui american. LaVar Ball a spus, într-un interviu la CNN, că el a intervenit pentru a-şi elibera fiul din China, astfel că nu are de ce să-i mulţumească preşedintelui american.
“Să nu îmi spuneţi nimic. Toată lumea vrea să pară că el m-a ajutat. Însă eu sunt din Los Angeles. Am văzut lucruri mai grave decât să ia un tip nişte ochelari. Fiul meu are un caracter puternic, astfel că o decizie proastă nu îl defineşte”, a spus Ball

Trump a reacţionat afirmând că regretă că a intervenit pentru eliberarea celor trei jucători ai echipei UCLA. “Acum, când cei trei baschetbalişti nu mai sunt în China şi au fost salvaţi de ani de închisoare, LaVar Ball, tatăl lui LiAngelo, nu acceptă ce am făcut pentru fiul său. Ar fi trebuit să îi las în închisoare”, a scris Trump pe Twitter.

Cu toate acestea, tatăl lui LiAngelo a continuat să suţină că Trump nu a contribuit la eliberarea sportivilor. "Am făcut nişte lucruri, am vorbit cu anumite persoane, care la rândul lor au făcut nişte lucruri. Dacă eu simt că nimeni nu a făcut nimic, nu trebuie să le spun mulţumesc tuturor", a declarat tatăl baschetbalistului.
Afirmaţiile lui LaVar Ball l-au înfuriat pe Trump, care a reacţionat din nou pe Twitter, făcându-l "prost nerecunoscător" pe LaVar: "Nu a fost Casa Albă, nu a fost Departamentul de Stat, nu tatăl LaVar a vorbit cu cei din China să-l scoată pe fiul lui dintr-o sentinţă cu închisoarea pe termen lung. AM FOST EU. Păcat. LaVar este doar o versiune mai săracă a lui Don King (n.r. - impresar de box), dar fără păr. Gândeşte-te! LaVar, ai fi putut petrece de Thanksgiving în următorii cinci până la zece ani cu fiul tău, în China, dar fără un contract NBA care să te ajute. Aminteşte-ţi, LaVar, furatul din magazine nu este un lucru minor. E chiar un mare lucru, mai ales în China. Prost nerecunoscător".

DEZVĂLUIRI DESPRE ABUZURI SEXUALE

Statele Unite ale Americii

La 16 martie, preşedintele şi CEO al federaţiei americane de gimnastică, Steve Penny, a demisionat în urma scandalului de abuzuri sexuale asupra unor sportive minore, în care protagonistul este Larry Nassar, fost medic al loturilor naţionale. Pe numele lui Nassar au fost depuse peste 50 de plângeri de abuz sexual. Printre tinerele care au spus că au fost agresate sexual de fostul medic se numără şi gimnaste celebre: Gabrielle "Gabby" Douglas, Alexandra Raisman şi McKayla Maroney.

McKayla Maroney a dezvăluit în octombrie că a fost agresată sexual în timp ce concura pentru echipa SUA. Ea a susţinut că a fost molestată de Larry Nassar. "Am fost molestată de doctorul Larry Nassar, doctorul echipe de gimnastică a Statelor Unite. Doctorul Nassar mi-a zis că primeam «tratament medical necesar, care a fost oferit tuturor, de mai bine de 30 de ani». Totul a început când aveam 13 ani, la unul dintre primele mele cantonamentele cu echipa naţională, în Texas, şi nu s-a terminat până când am renunţat la sport. Eram ameninţată de câte ori omul aceasta avea o şansă. S-a întâmplat şi la Londra, chiar înainte ca eu şi echipa mea să câştigăm medalia de aur, s-a întâmplat chiar şi înainte ca eu să câştig medalia de argint. Cea mai înfricoşătoare noapte a fost când aveam 15 ani. Am zburat toată ziua şi toată noaptea ca să ajung cu echipa la Tokyo. Mi-a dat o pastilă pentru somn în timpul zborului şi următorul lucru pe care mi-l amintesc este că m-am trezit cu el, într-o cameră de hotel, primind «tratament». Atunci am crezut că o să mor. Jocurile Olimpice trebuie să aducă bucurie şi speranţă oamenilor. Inspiră lumea să lupte pentru visuri, să creadă că totul este posibil prin muncă şi dedicare. Îmi aduc aminte că mă uitam la Jocurile Olimpice din 2004, aveam 8 ani, şi îmi spuneam că într-o zi voi fi şi eu acolo concurând pentru ţara mea. Din afară pare o poveste extraordinară. Am reuşit, dar nu am ajuns acolo fără să plătesc", a scris Maroney pe Twitter.

La 7 decembrie, o judecătoare federală l-a condamnat la 60 de ani de închisoare pe Larry Nassar, pentru pornografie infantilă, caz disjuns din investigaţia pentru agresiune sexuală. Nassar, în vârstă de 54 de ani, a pledat vinovat în iulie după acuzaţii că posedă mii de imagini şi filmuleţe cu pornografie infantilă, inclusiv cu copii angajaţi în acte sexuale, din perioada 2003-2006. Au existat trei capete de acuzare, iar fostul medic a fost condamnat joi pentru fiecare la 20 de ani de închisoare, sentinţe care trebuie să fie ispăşite consecutiv. Larry Nassar va afla în luna ianuarie 2018 şi sentinţa în procesul în care a pledat vinovat de agresiune sexuală.

Tot în SUA, sportiva ucraineană Tatiana Guţu, medaliată cu aur la individual compus în 1992 la Jocurile Olimpice de la Barcelona, l-a acuzat la 17 octombrie pe fostul campion mondial, belarusul Vitali Şcerbo, că a violat-o când avea 15 ani. Ea o acuză pe Tatiana Toropova, colegă de echipă, şi pe Rustam Şaripov, un gimnast ucranean, că nu au ajutat-o şi susţine că Toropova ar fi asistat la viol, care a avut loc la o competiţie la Stuttgart, în 1991. "Acum sunt eu, curajoasă după 27 de ani. Şcerbo este un monstru care m-a lăsat să zac în închisoarea mea atât de mulţi ani. Dar astăzi sunt mai puternică decât am fost vreodată", a spus Guţu pe Facebook. Guţu a fost campioană olimpică la individual compus şi cu echipa Comunităţii Statelor Independente în 1992 la Barcelona. Ea este în prezent antrenoare în SUA.

Anglia

Fotbalul englez a fost zguduit în 2016 şi 2017 de dezvăluiri de abuzuri sexuale asupra minorilor, care ar fi avut loc în urmă cu mai mulţi ani. În ianuarie, poliţia din Cheshire a anunţat că a identificat trei suspecţi şi 83 de posibile victime ale abuzurilor. Din noiembrie 2016 până în ianuarie 2017, poliţia din Cheshire a primit peste 200 de sesizări de la victime şi martori la abuzuri.

La 22 martie, fostul antrenor şi căutător de talente al clubului Crewe Alexandria, Barry Bennell, a pledat nevinovat pentru 20 de acuzaţii de abuz sexual asupra unor juniori în anii '80. Bennell, în vârstă de 63 de ani, a fost încarcerat la închisoarea Chester Crown Court. Barry Bennell, fost căutător de talente şi antrenor la Crewe Alexandra, este acuzat de patru foşti fotbalişti de abuzuri sexuale. Andy Woodward, Steve Walters, Jason Dunford şi Chris Unsworth, care au vârste de 43 şi 44 de ani, sunt cei care au vorbit până în prezent despre traumele suferite când erau juniori sub conducerea lui Bennell.

Olanda

La 6 mai, doi foşti fotbalişti olandezi, unul de la Vitesse Arnhem şi altul de la PSV Eindhoven, au spus, pentru cotidianul De Volkskrant, că au fost abuzaţi sexual de antrenori când erau copii. Renald Majoor, fost jucător la Vitesse Arnhem, a afirmat că a fost victima abuzurilor sexuale ale lui "Andre Z" în 1996, la vârsta de 12 ani. Antrenorul care l-a abuzat avea atunci 47 de ani şi a decedat în 2011. Fostul fotbalist al formaţiei PSV Eindhoven a dorit să rămână anonim şi a precizat că a fost abuzat în 1960, la vârsta de 8 ani. El a părăsit Olanda în 1970.

Africa de Sud

Cântăreaţa Jennifer Ferguson, fostă parlamentară, a afirmat în octombrie că a fost violată de preşedintele Federaţiei Sud-africane de Fotbal, Danny Jordaan, în urmă cu aproape 24 de ani. Ferguson a afirmat că Jordaan a violat-o la un hotel din Port Elizabeth. Agresiunea ar fi avut loc în contextul în care Ferguson era “euforică”, după ce fusese nominalizată de partidul lui Nelson Mandela să facă parte din parlamentul sud-african. La 1 noiembrie, Danny Jordaan a negat acuzaţiile cântăreţei. Jordaan, în vârstă de 66 de ani, este preşedintele federaţiei sud-africane din 2013. El a fost primar în Nelson Mandela Bay în perioada mai 2015 – august 2016.

Suedia

O fostă jucătoare de fotbal din Suedia a dezvăluit la 23 octombrie că a fost victima hărţuirii sexuale din partea a trei fotbalişti "foarte cunoscuţi" din naţionala suedeză din anii 2000. Gunilla Axen, campioană europeană în 1984, a afirmat că cei trei fotbalişti sunt "oameni foarte cunoscuţi, performanţi şi respectaţi", însă nu le-a dat numele. Ea a precizat că a primit de "trei ori fotografii cu penisul lor". În momentul faptelor, Gunilla Axén lucra în departamentul de dezvoltare al federaţiei suedeze (SvFF). Ea afirmă că nu a fost singura victimă a hărţuirii sexuale în cadrul SvFF. "Preşedintele forului şi membrii de conducere au aflat de aceste hărţuiri, dar nu au spus nimic", a subliniat Axen.

La 23 noiembrie, atleta suedeză Moa Hjelmer, campioană europeană la 400 metri în 2012, a anunţat că a fost agresată sexual în 2011. Hjelmer a povestit cum la finalul unei seri în care s-a consumat alcool, după o competiţie, un sportiv mai în vârstă şi căsătorit, a însoţit-o spre hotelul ei şi a violat-o: "Când se termină, îmi iau lucrurile şi plec. Mi-e ruşine, am făcut ceva greşit? Am fost mereu puternică şi acum ştiu că nu este vina MEA, dar, totuşi, a durat şase ani până să îndrăznesc să vorbesc. Mulţumesc #metoo", a scris sportiva pe Instagram. Moa Hjelmer nu a precizat dacă a depus plângere împotriva agresorului. În Suedia, termenul de prescripţie pentru viol este de 10 ani.

Australia

Antrenorul australian de nataţie Scott Volkers a fost arestat, în octombrie, la Sunshine Coast, în Queensland, pentru agresiune sexuală contra minorilor. În vârstă de 59 de ani, Volkers a mai fost anchetat pentru fapte similare în 2002, dar cazul a fost clasat. El a primit însă interdicţia de a antrena sportivi mai mici de 16 ani. Volkers a fost antrenorul lui Susie O'Neill, dublă campioană olimpică şi cvadruplă campioană mondială, şi al Samanthei Riley, dublă campioană mondială. În 2011, Scott Volkers s-a mutat în Brazilia, unde l-a antrenat şi pe Cesar Cielo.

Italia

Fotbalistul brazilian Robinho a fost condamnat, la 23 noiembrie, la nouă ani de închisoare, pentru că a participat la un viol în grup. Faptele pentru care a fost condamnat jucătorul datează din 22 ianuarie 2013, când Robinho era legitimat la AC Milan. Potrivit anchetatorilor, fotbalistul a participat la violarea în grup a unei albaneze în vârstă de 22 de ani, într-o discotecă din Milano. Robinho a fost acuzat de viol şi în 2009, când juca la Manchester United, însă acel caz a fost clasat. În vârstă de 33 de ani, Robinho este legitimat, din 2016, la Atletico Mineiro.

Austria

Procurorii austrieci au anunţat, în noiembrie, că au deschis o anchetă preliminară cu privire la posibile cazuri de abuzuri sexuale în care victime au fost schioare. Această anchetă a fost deschisă după ce Nicola Spiess-Werdenigg, în vârstă de 59 de ani, locul patru în proba de coborâre la Jocurile Olimpice de la Innsbruck, din 1976, a declarat pentru presa din Austria că a fost violată la vârsta de 16 ani de o persoadă din anturajul său sportiv. Spiess-Werdenigg a mai spus că în anii ’70 în cadrul federaţiei de schi din Austria violenţa sexuală devenise o obişnuinţă şi că agresorii erau antrenori, angajaţi şi colegi. “Era oribil, dar aşa stăteau lucrurile înainte”, a afirmat fosta sportivă pentru cotidianul Standard. Ea a menţionat că mai cunoaşte un astfel de caz, datând din 2005.

CAZUL ENES KANTER

Baschetbalistul turc Enes Kanter, nu a putut intra în România la 20 mai, autorităţile din Turcia anulându-I paşaportul din cauza vederilor sale politice. Kanter, atunci jucător la Oklahoma City Thunder, a plecat spre SUA, după circa patru ore de aşteptare în Aeroportul Otopeni, cu o cursă aeriană cu escală la Londra. La 26 mai, procurorii din Istanbul au emis un mandat de arestare pe numele baschetbalistului turc, acuzat de "apartenenţă la o organizaţie teroristă".

În decembrie, un procuror turc a cerut până la patru ani de închisoare împotriva lui Kanter, în prezent component al New York Knicks, pentru mesaje insultătoare la adresa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Parchetul din Istanbul a încheiat un act de acuzare în care cere între un an şi două luni de închisoare şi patru ani şi opt luni de închisoare împotriva lui Enes Kanter. Pivotul este acuzat de injurii contra statutului turc într-o serie de mesaje postate în 2016 pe Twitter. Kanter locuieşte în SUA şi va fi judecat în absenţă.

Kanter, în vârstă de 25 de ani, este un susţinător al lui Fethullah Gulen şi un critic al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, despre care a spus că este un "dictator" şi pe care l-a numit "Hitler-ul secolului nostru".

MONTAJE FOTO CU RONALDO, DESCHAMPS ŞI MESSI, PROPAGANDĂ A STATULUI ISLAMIC

În luna octombrie, Lionel Messi a fost protagonistul unui montaj foto în care apărea în spatele unor gratii şi părea să plângă cu lacrimi de sânge, pe un canal de propagandă al Statului Islamic. După Messi, şi Didier Deschamps a apărut într-un montaj foto, în ţinută de ostatic, cu un pistol îndreptat către el. O altă imagine de propagandă a teroriştilor a fost cea a lui Cristiano Ronaldo, înfăţişat ca ostatic, cu un cuţit îndreptat către el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.