Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai puternice șapte țări de pe glob se unesc împotriva Chinei: plan anunțat în valoare de 600 de miliarde de dolari

grupul g7

Liderii G7 s-au angajat duminică să strângă 600 de miliarde de dolari în fonduri publice și private pe parcursul a cinci ani pentru a finanța infrastructura în țările în curs de dezvoltare și pentru a contracara proiectul mai vechi al Chinei, Belt and Road, informează Reuters, informează Mediafax.

Președintele american Joe Biden și alți lideri ai G7 au lansat „Parteneriat pentru infrastructură și investiții globale", în cadrul reuniunii lor anuale care are loc în acest an la Schloss Elmau, în sudul Germaniei.

Biden a declarat că Statele Unite vor mobiliza 200 de miliarde de dolari sub formă de granturi, fonduri federale și investiții private pe o perioadă de cinci ani pentru a sprijini proiecte în țările cu venituri mici și mijlocii, care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice, precum și la îmbunătățirea sănătății globale, a echității de gen și a infrastructurii digitale.

Vezi și: Klaus Iohannis, reacție de ultimă oră după anunțul lui Joe Biden: 'Începe o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România'

„Vreau să fiu clar. Nu este vorba de ajutor sau de caritate. Este o investiție care va aduce beneficii pentru toată lumea”, a declarat Biden.

Președintele SUA a spus că sute de miliarde de dolari suplimentari ar putea proveni de la băncile multilaterale de dezvoltare, instituțiile financiare de dezvoltare, fondurile suverane de investiții și altele.

Europa va mobiliza 300 de miliarde de euro pentru această inițiativă în aceeași perioadă, pentru a construi o alternativă sustenabilă la schema Inițiativei Belt and Road a Chinei, lansată de președintele chinez Xi Jinping în 2013, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul adunării.

Vezi și: Reacția lui Nicolae Ciucă după vestea dată de președintele SUA: Este o confirmare a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite

Liderii Italiei, Canadei și Japoniei au vorbit, de asemenea, despre planurile lor, dintre care unele au fost deja anunțate separat.

Planul de investiții al Chinei implică programe în peste 100 de țări, cu scopul de a crea o versiune modernă a străvechii rute comerciale a Drumului Mătăsii din Asia spre Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.