Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Celulele stem canceroase provoacă îmbătrânirea macrofagelor creând condiţii pentru formarea tumorilor (cercetătorii Universităţii Hokkaido din Japonia)

Shutterstock
sistem imunitar

Celulele stem canceroase provoacă îmbătrânirea macrofagelor creând condiţii pentru formarea tumorilor (cercetătorii Universităţii Hokkaido din Japonia)

Tumorile canceroase constau dintr-un amestec de celule, dintre care cele mai importante sunt celulele stem canceroase. Aceste celule sunt capabile să creeze noi tumori canceroase prin eludarea răspunsului imunitar. Cercetările s-au concentrat pe identificarea biomarkerilor pentru celulele stem canceroase şi pe dezvoltarea de terapii care vizează aceste celule. Din nefericire, medicamentele candidate dezvoltate în urma acestor eforturi nu au fost până acum foarte eficiente în studiile clinice.

O echipă de cercetare condusă de Institutul de medicină genetică al Universităţii Hokkaido, din Japonia, a examinat mecanismele prin care celulele stem canceroase evită răspunsul imunitar în modele de şoareci.

Ei au arătat că celulele stem canceroase induc senescenţa în macrofage, celulele imunitare care sunt responsabile de prima etapă a distrugerii celulelor canceroase.

Descoperirile au fost publicate luni, în Journal for ImmunoTherapy of Cancer

„Una dintre cele mai mari întrebări în dezvoltarea cancerului este cum se dezvoltă cancerul la persoanele cu un sistem imunitar sănătos”, explică profesorul Haruka Wada de la Institutul de medicină genetică al Universităţii Hokkaido.

Potrivit cercetătorului japonez, majoritatea studiilor privind celulele stem canceroase au fost efectuate in vitro sau în modele de şoareci imunodeficienţi, care nu iau în considerare un răspuns imunitar complet funcţional.

Lipsa de eficacitate a medicamentelor care ţintesc celulele stem canceroase indică faptul că răspunsul imunitar sau lipsa acestuia este mai important decât s-a considerat anterior, spune profesorul

Echipa a folosit două linii celulare de tumori de glioblastom, dintre care una era capabilă să inducă formarea de tumori (celule stem canceroase), iar cealaltă nu.

În modelele de şoareci, celulele stem canceroase au suprimat proliferarea macrofagelor; investigaţiile ulterioare au arătat că macrofagele cultivate cu celule stem canceroase prezintă senescenţă sau îmbătrânire celulară.

Macrofagele nu au fost singurele celule imune afectate; în timp ce proliferarea celulelor T a rămas neschimbată, activitatea lor antitumorală a fost suprimată din cauza factorilor imunosupresori produşi de macrofagele senescente.

Echipa a identificat interleukina 6 (IL-6) produsă de celulele stem canceroase ca fiind molecula responsabilă pentru declanşarea acestor efecte.

Cercetătorii japonezi au demonstrat, de asemenea, că suplimentarea unei molecule numită nicotinamidă mononucleotidă la şoareci inoculaţi cu celule stem canceroase a dus la proliferarea macrofagelor nesenescente şi a redus factorii imunosupresori produşi de macrofagele senescente, împiedicând creşterea tumorii şi ducând la creşterea duratei de supravieţuire a şoarecilor.

Potrivit echipei, rezultatele indică faptul că medicamentele care vizează macrofagele senescente ar putea fi un tratament pentru cancer – o evoluţie fără precedent.

Cercetătorii japonezi cred că aceste medicamente ar putea face parte dintr-un tratament care să prevină apariţia de noi tumori, precum şi dintr-o terapie care să prevină recidiva după tratamentul cancerului.

Echipa îşi propune în viitor să confirme că această descoperire este valabilă şi pentru alte tipuri de cancer nu doar pentru glioblastoame, şi că descoperirile se aplică şi la cancerele la om.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.