Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrul de Cultură 'Augustin Bena' a lansat primul centru de colectare a produselor tradiţionale româneşti

adevarul.ro
mestesugari

Centrul de Cultură "Augustin Bena" din Alba a lansat primul centru judeţean de colectare a produselor tradiţionale meşteşugăreşti din România, informează, sâmbătă, un comunicat de presă al instituţiei remis AGEPRRES.

Potrivit sursei citate, produsele realizate de meşteri populari vor trebui să treacă printr-un sistem de certificare care să stabilească dacă respectă, din punct de vedere al calităţii şi al tehnicii folosite, regulile meşteşugurilor tradiţionale autentice.

Sistemul de certificare are ca scop recunoaşterea statutului de meşteşugar şi produs/serviciu cultural tradiţional şi stabileşte drepturile/ îndatoririle meşteşugarilor tradiţionali. De asemenea, această iniţiativă îşi propune organizarea şi funcţionarea structurilor din cadrul Centrului de Cultură "Augustin Bena" privind activitatea meşteşugarilor tradiţionali din judeţul Alba, în scopul conservării, protejării, transmiterii, promovării şi punerii în valoare a meşteşugurilor şi a culturii tradiţionale, a dezvoltării şi operaţionalizării de mecanisme de intervenţie pentru stimularea consumului de produse meşteşugăreşti autentice şi descurajarea practicilor concurenţiale neloiale.

Citește și: O NOTĂ SECRETĂ l-ar plasa pe șeful DALI din MAI într-o presupusă DELAPIDARE a unui hotel din vestul țării...

"Sistemul de certificare a produselor şi serviciilor culturale tradiţionale şi 'Centrul judeţean de colectare a produselor tradiţionale meşteşugăreşti' vor fi implementate începând din acest an şi au ca ţintă sprijinirea activităţii meşteşugarilor tradiţionali din judeţul Alba. Centrul judeţean de colectare a produselor tradiţionale meşteşugăreşti îşi va desfăşura activitatea la sediul Centrului de Cultură 'Augustin Bena', însă instituţia nu va desfăşura activităţi economice pentru sau pe seama meşteşugarului tradiţional. Centrul de Cultură 'Augustin Bena' va dezvolta mecanisme de intervenţie pentru stimularea consumului de produse meşteşugăreşti autentice, prin intermediere şi promovare profesională. Astfel, persoanele fizice sau juridice din ţară sau din străinătate pot comercializa produse tradiţionale meşteşugăreşti certificate onorific de către Centrul de Cultură 'Augustin Bena', din Centrul judeţean de colectare a produselor tradiţionale meşteşugăreşti, numai cu acordul scris al meşteşugarului tradiţional respectiv", se arată în comunicatul de presă.

Sistemul de certificare a produselor şi serviciilor culturale tradiţionale şi Centrul judeţean de colectare a produselor tradiţionale meşteşugăreşti au fost lansate în cadrul Festivalului Cultural "Augustin Bena", care se desfăşoară în aceste zile la Alba Iulia. Evenimentul cuprinde, în cele trei zile, 15 acţiuni culturale precum recitaluri, concerte, expoziţii de artă, conferinţe, dar şi Gala Tezaurelor Umane Vii din judeţul Alba.

Festivalul Cultural "Augustin Bena" este organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură "Augustin Bena" în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Teatrul de Păpuşi "Prichindel şi Museikon".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.