Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrul de Resurse Juridice: 35 de ONG-uri solicită Executivului înlăturarea efectelor OUG 114/2018 în cazul ANABI

Guvernul Romaniei
guvernul romaniei sigla

Un număr de 35 de organizaţii neguvernamentale îi cer Executivului să înlăture ''efectele distructive'' ale OUG 114/2018 în privinţa reutilizării sociale a sumelor confiscate din infracţiuni.

"Având în vedere declaraţiile prim-ministrului Ludovic Orban şi ale ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, privind decizia de eliminare a elementelor nocive ale Ordonanţei de urgenţă 114/2018, organizaţiile semnatare solicită Guvernului să includă în proiectul de lege pe care intenţionează să îşi angajeze răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului abrogarea articolului 60 din OUG 114/2018", se precizează într-un comunicat al Centrului de Resurse Juridice, transmis joi AGERPRES.

Citește și: Panică în sistemul de apărare și ordine publică- ‘Vor avea pensii mai mici cu 30%’ .

Potrivit sursei citate, prin articolul 60 din OUG 114/2018 a fost abrogat articolul 37 din Legea 318/2015 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. "Articolul 37 din Legea 318/2015 stabilea, în acord cu Directiva 2014/42/UE, ca sumele confiscate de la infractori să fie reutilizate social, adică folosite în scopul educaţiei juridice, al prevenirii criminalităţii şi al asistenţei victimelor infracţiunilor, precum şi al altor proiecte de interes public. Considerăm că reîntregirea mandatului ANABI este un act de dreptate în sprijinul persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile şi a victimelor infracţiunilor", se menţionează în comunicat.

Sursa citată arată că reutilizarea socială a sumelor confiscate din infracţiuni a fost cerută insistent în 2014 - 2015 de către societatea civilă, iar aceste prevederi legale au fost adoptate în toamna anului 2015 de către Parlament, pe fondul conştientizării pericolului criminalităţii în contextul tragediei din clubul Colectiv.

"Din păcate, în ultimele zile ale anului 2018, fără niciun fel de justificare economică, bugetară sau morală, fostul Guvern a ales să sfideze victimele infracţiunilor prin abrogarea acestor prevederi legale. Vă solicităm să vă ţineţi promisiunile şi să faceţi dreptate în toate aspectele ce ţin de OUG 114/2018. Solicităm Ministerului Justiţiei şi ANABI să susţină aceste puncte de vedere în cadrul şedinţei de Guvern în care se aprobă proiectul de lege", se precizează în solicitare.

Citește și: S-a întors roata- PSD vrea dublarea alocațiilor pentru copii

Semnatarii mai afirmă că reutilizarea socială este o bună practică în Uniunea Europeană (Spania, Italia, Franţa) şi este reglementată prin articolul 10, alineatul 3 din Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.